To danie pamiętam z jednego z programów Ricka Steina podczas jego podróży po słonecznej Hiszpanii. To bardzo łatwy i smaczny sposób na przyrządzenie dorsza. Wielu z Was może kojarzyć to danie z bacalao, czyli narodową potrawą Portugalii. Jednak tam używa się solonego dorsza, który wisi na dworze i w promieniach słońca suszy się. Jest to specyficzny zapach, nie dla każdego do zniesienia :) Dlatego lepiej użyć świeżej ryby.
ok. pół kg świeżego filetowanego dorsza atlantyckiego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 małe podłużne papryki zielone
mały kawałek chili
puszka pomidorów pelati
szczypta oregano
1 łyżeczka pimentón (wędzona hiszpańska papryka)
świeżo mielony pieprz, sól
oliwa z oliwek
oraz:
2 łyżki mąki
limonka do podania
Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w większe paski. Rozgrzać patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę i czosnek, a następnie paprykę zieloną i chili. Chwilę smażyć i mieszać.
Dodać wędzoną paprykę w proszku i pomidory. Dusić.
Dorsza umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie pokroić na mniejsze części.
Dorsza umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie pokroić na mniejsze części.
Każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i układać na innej patelni z rozgrzaną oliwą. Chwilę smażyć do zrumienienia skórki i przekładać na patelnię z sosem pomidorowym. Przyprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze i udekorować limonką i posiekaną dymką.
Najlepiej jeść z chlebem, maczając go w sosiku :)
jestem rybkożercą.
OdpowiedzUsuńa Twoja rybka... cudowna jak dla mnie!
Oooo...musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńTak podana rybka to prawdziwa uczta dla zmyslow: wyglada pieknie, pachnie wakacjami i smakuje niebiansko!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a ja uwielbiam ryby...wiem już na co się do Ciebie wproszę :)
OdpowiedzUsuńfajna kombinacja smaków :) musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńcudowne danie ;d
OdpowiedzUsuńmniam! połączenie ryby z pomidorami to chyba jedno z lepszych ;)
OdpowiedzUsuńDość zaskakujące połączenie składników, ale lubimy być zaskakiwane :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Lubie ryby, zrobie z Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńMMM :) wiesz, że u mnie teraz rybki królują :) w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca zjadłam ich więcej, niż przez ostatnie kilka lat (nie żartuję). Z chęcią wypróbuję Twojego przepisu, tylko bez papryki, bo nie przepadam. Chociaż w sumie, zawsze mogę ją wyjąć i dać mężowi :) Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuń