Strony

środa, 20 lutego 2013

Dorsz po hiszpańsku w sosie pomidorowym

To danie pamiętam z jednego z programów Ricka Steina podczas jego podróży po słonecznej Hiszpanii. To bardzo łatwy i smaczny sposób na przyrządzenie dorsza. Wielu z Was może kojarzyć to danie z bacalao, czyli narodową potrawą Portugalii. Jednak tam używa się solonego dorsza, który wisi na dworze i w promieniach słońca suszy się. Jest to specyficzny zapach, nie dla każdego do zniesienia :) Dlatego lepiej użyć świeżej ryby.


SKŁADNIKI:
ok. pół kg świeżego filetowanego dorsza atlantyckiego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 małe podłużne papryki zielone
mały kawałek chili
puszka pomidorów pelati
szczypta oregano
1 łyżeczka pimentón (wędzona hiszpańska papryka)
świeżo mielony pieprz, sól
oliwa z oliwek

oraz:
2 łyżki mąki
limonka do podania


Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w większe paski. Rozgrzać patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę i czosnek, a następnie paprykę zieloną i chili. Chwilę smażyć i mieszać.
Dodać wędzoną paprykę w proszku i pomidory. Dusić.
Dorsza umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie pokroić na mniejsze części.
Każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i układać na innej patelni z rozgrzaną oliwą. Chwilę smażyć do zrumienienia skórki i przekładać na patelnię z sosem pomidorowym. Przyprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze i udekorować limonką i posiekaną dymką.
Najlepiej jeść z chlebem, maczając go w sosiku :)

Bon Appétit!

10 komentarzy:

  1. jestem rybkożercą.
    a Twoja rybka... cudowna jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo...musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak podana rybka to prawdziwa uczta dla zmyslow: wyglada pieknie, pachnie wakacjami i smakuje niebiansko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, a ja uwielbiam ryby...wiem już na co się do Ciebie wproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna kombinacja smaków :) musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! połączenie ryby z pomidorami to chyba jedno z lepszych ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dość zaskakujące połączenie składników, ale lubimy być zaskakiwane :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie ryby, zrobie z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. MMM :) wiesz, że u mnie teraz rybki królują :) w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca zjadłam ich więcej, niż przez ostatnie kilka lat (nie żartuję). Z chęcią wypróbuję Twojego przepisu, tylko bez papryki, bo nie przepadam. Chociaż w sumie, zawsze mogę ją wyjąć i dać mężowi :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com