piątek, 12 października 2012

Angielski pudding z daktylami

Pomysł na szybki deser, dość wyjątkowy i bardzo smaczny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z cukrem pudrem, gęstą ubitą śmietanką lub jak w oryginalnym przepisie z sosem toffi. Dla mnie to jednak już za słodko, dlatego sosu nigdy nie robię. Skończyło się na jednym razie i nawet domownicy nie mają już na niego ochoty.
To propozycja w stylu "Kochanie, za pół godziny mamy gości" :) Naprawdę szybko można się z nim uporać i podać gościom. 





SKŁADNIKI na 4 kokilki:
80 g miękkiego masła + masło do natłuszczenia foremek
2 jajka
pół szklanki cukru
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt wanilii
1 dojrzały banan
ok. 100 g daktyli


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Daktyle namoczyć we wrzątku na 10 minut, a nastepnie pozbawić ich pestek i rozdrobnić widelcem, pokroić lub wrzucić do blendera. Banana ugnieść widelcem na gładką masę.
Masło zmiksować z cukrem i wanilią na gładką masę. Rozbijać jajka i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem, a następnie rozgniecionego banana i daktyle.

Przełożyć do kokilek wysmarowanych masłem i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze przez 5 minut, a nastepnie podawać. Ja posypałam puddingi cukrem pudrem, ale jeśli ktoś lubi bardziej na słodko proponuję zrobić sos, który podaje się w Anglii do tego typu puddingów.

SOS TOFFI:
50 g masła
80 g cukru brązowego
2 łyżki śmietany 18%

Aby przyrządzić polewę, połączyć cukier, masło i śmietankę w rondelku i lekko podgrzewać 5 minut, aż nabiorą konsystencji gęstego syropu. Polać puddingi przed podaniem.

Bon Appétit!




12 komentarzy:

  1. Nie miałam nigdy przyjemności jeść angielskiego puddingu. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to znaczy, że wiele w życiu straciłam :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, takie coś to ja bardzo chętnie! I zrobię, i zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne... oj zjadłabym taki pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pudding! Ja chyba poprosiłabym jednak z sosem toffi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam puddingu. Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :) Wygląda pysznie bardzo.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Interesująco zapowiada się ten pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna się przymierzam do niego, wydaje się przepyszny :) Twoje zdjęcie wygląda tak zachęcająco, że trafia na początek mojej listy "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie miałam okazji jeść czegoś z daktylami, ale ten puddig wygląda naprawdę zachęcająco ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com