środa, 17 października 2012

Krewetki z kuskusem i syropem z granatów

Przyznam, że do tej pory ten owoc gościł u mnie tylko w deserach. Teraz już wiem, że w wersji wytrawnej może smakować jeszcze lepiej. Syrop z granata ma bardzo ciekawy smak, jeśli tylko dobrze się go doprawi. Wystarczy sól morska, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, imbir oraz ocet balsamiczny. Myślę, że przygotujecie go na pewno, choćby z samej ciekawości! 
Mój sposób na jego zastosowanie, to krewetki smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki. Do tego obowiązkowo kaszka kuskus, którą możecie zalać wodą lub bulionem. Idealny sposób na szybki obiad i odkrywanie nowych smaków :) POLECAM!

PS. W momencie, kiedy czytacie ten post siedzę zapewne na lotnisku w Warszawie wraz z innymi blogerkami, z którymi wyruszamy najpierw do Rzymu, a następnie odwiedzimy Spoleto i  Frantoio del Poggiolo, posiadłość znajdującą się u stóp malowniczych, umbryjskich wzgórz. Wszystko dzięki wygranej w konkursie Monini! 

Do następnego razu Kochani tuż po moim powrocie :)




SKŁADNIKI:
dowolna ilość krewetek
2 ząbki czosnku
3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek EV
szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu


SYROP Z GRANATA (przepis z internetu):
1 granat
50 ml wody
40 g cukru
kawałek świeżego imbiru (startego)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

oraz:
kuskus do podania
ćwiartki cytryny

KREWETKI:
Krewetki namoczyć na parę minut w zimnej wodzie. Przepłukać. Odciąć przednie czułki i odnóża. osuszyć.

Rozgrzać patelnię z oliwą i wrzucić posiekany czosnek i sól. Ułożyć krewetki. Smażyć ok. 4 minuty z każdej strony, a następnie posypać natką pietruszki. Odstawić pod przykryciem.


SYROP Z GRANATA:






Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier i rozpuścić. Gotować przez 5 minut cały czas mieszając.
Granat obrać, przekroić. Z jednej części wyłuskać ziarenka dokładnie oczyszczając je z białych końcówek, które są gorzkie. Ziarenka wrzucić do syropu z cukru i zmiksować (blenderem ręcznym), przecedzić przez sitko usuwając pozostałe pestki. Klarowny syrop gotować jeszcze do czasu aż zgęstnieje przez około 7 - 10 minut, na koniec dodać ziarenka wyłuskane z drugiej połówki granatu. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, ocet balsamiczny, starty imbir, oliwę. Sos należy podgrzać przed podaniem.


KUSKUS:
Wsypać do miski kaszkę i zalać wodą ok. 1 cm powyżej. Można posypać solą, pieprzem, łyżką oliwy i natką pietruszki. Wedle uznania :)


Podawać na talerzu krewetki z kuskusem i syropem z granata, wyciskać sok z cytryny. Ozdobić kilkoma świeżymi pestkami z granata.


Bon Appétit!








3 komentarze:

  1. granat w wytrawnej wersji? to dla mnie nowość ;) ale super sprawa. Włochy? ojjj zazdroszczę wycieczki. Baw się dobrze i przywieź wiele kulinarnych inspiracji ;)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com