Podczas szybkich zakupów w niemieckiej piekarni moja przyjaciółka zwróciła uwagę na przepysznie wyglądające ciasto ze śliwkami. Nosiło wdzięczną nazwę Zwetschgen Zauber, czyli krótko mówiąc "śliwkowa magia" :)
Postanowiłam upiec bardzo podobne ciasto i odtworzyć jego smak. Wykorzystałam śliwki węgierki oraz domową marmoladę morelową. Przyznam, że wyszlo wybornie. Zapraszam Was na nie w mojej domowej cukierence! :)
Przepis własnyInspiracja z Niemiec
SKŁADNIKI na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżki rumu (np. Malibu)
1 jajko
120 g zimnego masła
starta skórka z 1 cytryny
oraz:
ok. 0,5 kg śliwek węgierek (umytych, bez pestek, podzielonych na cząstki)
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru brązowego
3 łyżki mielonych migdałów (użyłam migdałów ze skórką, które zmieliłam w blenderze)
100 g marmolady morelowej (najlepiej domowej)
masło do posmarowania formy + bułka tarta do posypania
Forma na tartę 24 cm
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać rum, skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy, chwilę wygniatać, a następnie dodać pokrojone w płatki zimne masło. Wygniatać ciasto, aż będzie jednolite, uformować kulę i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Formę na tartę wysmarować masłem i posypać bułką tartą (ewentualnie mąką) i wyłożyć ciasto, formując równe brzegi. Ciasto możecie również rozwałkować i wyłożyć do foremki. Posmarować marmoladą, tworząc cienką warstwę.
Wysypać na ciasto zmielone migdały i wyłożyć śliwki. Posypać delikatnie cynamonem i cukrem brązowym. Jeśli śliwki są bardzo soczyste proponuję posypać je z wierzchu większą ilością migdałów. Na wierzch można użyć płatków migdałowych. Ja już tego nie robiłam.
Wysypać na ciasto zmielone migdały i wyłożyć śliwki. Posypać delikatnie cynamonem i cukrem brązowym. Jeśli śliwki są bardzo soczyste proponuję posypać je z wierzchu większą ilością migdałów. Na wierzch można użyć płatków migdałowych. Ja już tego nie robiłam.
Tartę piec około 40 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Wystudzić i posmarować marmoladą morelową, a następnie wstawić do lodówki. Można również ozdobić cukrem pudrem.
Bon Appétit!
Guten Appetit!
Guten Appetit!
Przepis dodaję do dwóch akcji na durszlaku:
Kocham Takie tarty! Cudo!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :)
Usuńobłędna tarta:)
OdpowiedzUsuńWspaniala, jesienna tarta. Az sie prosi, by wyprobowac!
OdpowiedzUsuńMarzenie...
OdpowiedzUsuńO mniam! Te śliweczki! Tarta wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńwitaj,
OdpowiedzUsuńja na pewno spróbuję ponieważ uwielbiam śliwki i tarty.
Fajowe ciasto Agatko!
OdpowiedzUsuńFaktycznie magiczne i bardzo na czasie :)
Pozdrawiam Cię serdecznie,
E.
Wygląda naprawdę magicznie!
OdpowiedzUsuńpyszności ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Cuudowne ciasto, naprawdę jestem pod wrażeniem. Polecam również moją wersje kakaowej tarty ze śliwkami i agrestem oraz galaretką. http://nymuffin.blogspot.com/2013/07/gooseberry-plum-tart-tarta-ze-sliwkami.html
OdpowiedzUsuń