Niekiedy dopada mnie mały głód. Szczególnie na coś słodkiego i wtedy bardzo często piekę ciasteczka z ciasta francuskiego, które zazwyczaj wypełniam marmoladą, owocami czy nutellą. Dziś chcę Wam zaproponować wersję z rabarbarem.
Francuskie ciastka z rabarbarem, które prezentują się efektownie, miło się je chrupie i są wprost uzależniające!
Francuskie ciastka z rabarbarem, które prezentują się efektownie, miło się je chrupie i są wprost uzależniające!
Przypominam również przepis na Ciastka francuskie z ananasem
Inspiracja BBC GOOD FOOD z moimi zmianami
SKŁADNIKI NA 10 CIASTECZEK:
1 płat ciasta francuskiego
2 grube laski rabarbaru
3 łyżeczki mąki
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżeczek brązowego cukru
3 łyżeczki masła
3 łyżki płatków owsianych
garść płatków migdałowych
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze słupki o dł. ok. 5cm. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy na 5 minut i odcedzamy. Rozkładamy na cieście francuskim pokrojonym w kwadraty, zostawiając od brzegów ok. 1 cm. W miseczce mieszamy cynamon, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz płatki migdałów. Tą mieszanką posypujemy ciastka.
Z pozostałej mąki, cukru, płatków, masła przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut.
Moja uwaga: Kruszonkę można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki.
Bon Appétit!
Moja uwaga: Kruszonkę można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki.
Bon Appétit!
Pyszności. Uwielbiam rabarbar
OdpowiedzUsuńŁadne i kuszące, pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają. Filigranowe i wiosenne :)
OdpowiedzUsuń