czwartek, 15 maja 2014

Francuskie ciastka z rabarbarem

Francuskie ciastka z rabarbarem

Niekiedy dopada mnie mały głód. Szczególnie na coś słodkiego i wtedy bardzo często piekę ciasteczka z ciasta francuskiego, które zazwyczaj wypełniam marmoladą, owocami czy nutellą. Dziś chcę Wam zaproponować wersję z rabarbarem. 
Francuskie ciastka z rabarbarem, które prezentują się efektownie, miło się je chrupie i są wprost uzależniające!



Przypominam również przepis na Ciastka francuskie z ananasem

Ciastka z rabarbarem


Inspiracja BBC GOOD FOOD z moimi zmianami

SKŁADNIKI NA 10 CIASTECZEK:
1 płat ciasta francuskiego
2 grube laski rabarbaru
3 łyżeczki mąki
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżeczek brązowego cukru
3 łyżeczki masła
3 łyżki płatków owsianych
garść płatków migdałowych


Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze słupki o dł. ok. 5cm. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy na 5 minut i odcedzamy. Rozkładamy na cieście francuskim pokrojonym w kwadraty, zostawiając od brzegów ok. 1 cm. W miseczce mieszamy cynamon, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz płatki migdałów. Tą mieszanką posypujemy ciastka.
Z pozostałej mąki, cukru, płatków, masła przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut.

Moja uwaga: Kruszonkę można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki.

Bon Appétit!

Przepis na ciastka z rabarbarem






















Ciastka z rabarbarem na cieście francuskim

Francuskie ciastka z rabarbarem przepis


Rabarbalove

3 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com