piątek, 7 marca 2014

Ciastka francuskie z ananasem


Goście za parę minut, a Ty nie masz czym ich poczęstować?Wystarczy mieć ciasto francuskie w lodówce (naprawdę warto je mieć pod ręką!) i w ciągu 5 minut wyczarować pyszne ciasteczka z ananasem (można użyć brzoskwiń, jabłek, gruszek).
Są szybkie do zrobienia, a bardzo efektowne i smaczne. Idealne na szybki poczęstunek!





Przepis własny

SKŁADNIKI na 10 ciasteczek:
1 płat ciasta francuskiego
10 krążków ananasa z puszki
dżem z pomarańczy lub morelowy

LUKIER:
6 łyżeczek cukru pudru
kilka łyżek soku z pomarańczy
gruby cukier do posypania


Rozwinąć ciasto na stolnicę, wyłożyć ananasy w odstępach (wcześniej osuszyć ręcznikiem papierowym), podzielić na kwadraty i za pomocą radełka zrobić ciasteczka. Ponakłuwać widelcem ciasto.
Ułożyć je na blasze, lekko zaginając rogi ciasta do środka. W trakcie pieczenia lekko się rozejdą, ale zyskają ładniejszy kształt. Piec 20-25 minut w temp. 200 stopni góra-dół.
Po upieczeniu do środka każdego ananasa włożyc dżem. Polać ciasteczka lukrem i posypać cukrem.
Pysznie smakują jeszcze ciepłe!

Bon Appétit!




6 komentarzy:

  1. Prosty przepis a jaki efektowny i to jest w kuchni najfajniesze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smiesznie wygladaja! ;D cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładniutkie te ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szybkie i pyszne a ta kropka dżemu mnie kupiłas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczo wyglądają te ciasteczka. Do tego są tak proste i szybkie w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com