Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką migdałową |
Sezon rabarbarowy rozpoczęłam od drożdżówek z rabarbarem i kruszonką migdałową. Do ciasta drożdżowego dodałam wodę różaną i kardamon, dzięki czemu bułeczki zyskują na smaku. Są pyszne, delikatne i idealne na rozpoczęcie mojego ulubionego miesiąca-maja :-)
Nie są trudne do wykonania, choć potrzebują sporo czasu na wyrośnięcie, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość. Tego typu wypieki najlepiej zaplanować na weekend, kiedy dysponujemy czasem, a gwarantuję, że nie będą stanowić udręki, tylko samą przyjemność.
Może zainteresują Was również:
Przepis własny
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500g mąki pszennej
3 żółtka+1 całe jajko
1,5 szklanki ciepłego mleka
100g roztopionego masła
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub naturalnego ekstraktu z wanilii)
szczypta soli
2 łyżki wody różanej
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
MOJA UWAGA: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Drożdże rozkruszamy do garnuszka i zasypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, oprószamy mąką i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Jedno całe jajko i żółtka miksujemy z cukrem waniliowym (lub ekstraktem) i zwykłym cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, kardamon, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną i mieszamy. Dodajemy wodę różaną, a następnie stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być wolne, jednolite. Na końcu wlewamy roztopione i ostudzone masło i nadal wyrabiamy. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujcie mąki, bo to wpłynie na jakość ciasta. Gotowe ciasto posypujemy mąką, przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie należy je odgazować poprzez wbicie pięści w nie. Wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie wałkujemy lub rozpłaszczamy dłonią. Wycinamy miejsce przy miejscu kółko za pomocą szklanki o większej średnicy niż standardowa. Układamy na blasze (wyłożonej papierem) i denkiem mniejszej szklanki robimy wgłębienie. Do środka nakładamy po łyżce nadzienia z rababarbaru i dokładamy surowy rabarbar. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Jeśli za bardzo zaczną się rumienić należy je przykryć folią aluminiową.
Mój patent wynikający z dobrej znajomości swojego piekarnika to pieczenie tego typu bułeczek w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez 10 minut, a następnie zmniejszenie temperatury do 150 stopni i pieczenie kolejne 10 minut.
Bułki studzimy i podajemy z sosem rabarbarowym.
Bułki studzimy i podajemy z sosem rabarbarowym.
NADZIENIE:
500-600g rabarbaru
1 łyżka wody
1 czubata łyżka miodu
1 łyżka ulubionej marmolady np.truskawkowej
skórka otarta z 1 wyparzonej cytryny
Większą połowę rabarbaru myjemy i kroimy na 1,5-2 cm kawałki. Wrzucamy do rondelka z 1 łyżką wody. Dokładamy miód, marmoladę, otartą skórkę z cytryny i mieszamy. Gotujemy 5 minut lub dłużej do odparowania wody (ale nie całkowicie).
Po ostudzeniu przecedzamy przez sitko i zostawiamy ten sos, który posłuży do polewania drożdżówek.*
Pozostały rabarbar również myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy.
*oczywiście ten etap możecie pominąć i użyć do nadzienia surowego rabarbaru. Ja jednak uważam, że drożdżówki w takiej formie są o niebo lepsze!
pół szklanki mąki
4 łyżki cukru brązowego
60g masła z lodówki
duża garść płatków migdałów
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozdrabniamy palcami w miseczce. Na czas przygotowania ciasta i nadzienia możemy trzymać ją w lodówce.
oraz:
1 jajko do posmarowania bułek
Bon Appétit!
Pięknie wyglądają te drożdżówki, muszą byc pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Taka ilość drożdżówek przyprawia mnie o zawrót głowy ;) Jola
OdpowiedzUsuńIdealne! Notuję do wypróbowania :))
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają :-) koniecznie muszę takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0
drożdżówki na piknik są idealne! :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z rabarbarem to zdecydowanie jedne z moich ulubionych :) Mniam!
OdpowiedzUsuńKusisz. Zjadłabym taką pyszną drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie !!! zdjęcia mnie zauroczyły wiec pewnie w niedzielę nie powstrzymam sie i zrobię :)
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżóweczki! Ja do nadzienia dodaję jeszcze skórkę otartą z pomarańczy.
OdpowiedzUsuń