niedziela, 19 lutego 2012

Fusilli z pomidorami suszonymi

Makaron? Zawsze jestem na TAK i to pod każdą postacią! Jestem wielką fanką kuchni włoskiej i sama dużo z nią eksperymentuje. To dobre rozwiązanie, na tzw. szybką kuchnię, większość składników ma się zazwyczaj pod ręką. Niekiedy wystarczy tylko opakowanie makaronu, trochę czosnku i oliwa z oliwek by wyczarować smaczne danie w parę minut. I tylko lampka dobrego wina i jesteśmy w niebie :)


FUSILLI Z POMIDORAMI SUSZONYMI I CZOSNKIEM


SKŁADNIKI dla 3 osób:

porcja makaronu (od nas zależy jakiego)
3 łyżki oliwy
średnia cebula
słoiczek pomidorów suszonych (lubię Ponti)
3-4 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
pieprz, papryka słodka i bazylia do smaku
garść świeżo utartego parmezanu

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem. Delikatnie zrumienić. Dodać pokrojone pomidorki, chwilę podsmażyć. Dodać wody. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, papryką i bazylią (najlepiej świeżą), dodać makaron i delikatnie wymieszać. Ozdobić natką pietruszki i posypać parmezanem. Można jeść :)

Bon Appétit!



2 komentarze:

  1. Danie wygląda super, uwielbiam suszone pomidory :)

    ja wcześniej miałam założony blog na onet.pl, ale przeniosłam się do blogspot. jak zakładałam blog na onecie to byłam jedyna o tej nazwie. nie chciałam zmieniać tytułu bloga przy przeprowadzce bo chciałam być znajdowana w sieci.

    i nie jesteśmy jedyna na blog spot o tej nazwie. uwierz mi, że są jeszcze inne osoby.

    nasze adresy www się różnią i to jest ważne. to nie jest jakiś konkurs czy praca zawodowa żeby się tym przejmować :)

    wysłałabym Ci wiadomość prywatną ale nie wiem jeszcze jak :)

    powodzenia i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecana markę pomidorów tez wypróbuję :) ostatnio nie mam szczęścia " w pomidorach" co kupię, to zalewa tak mocno octowa, że twarz wykręca :(
    pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com