Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 duże marchewki (pokrojone w plastry)
4 małe ziemniaki (w większą kostkę)
10 g suszonych borowików (namoczonych w wodzie)
1 por
duża cebula (posiekana w pióra)
3 ząbki czosnku (posiekane w plasterki)
puszka białej fasoli cannellini
mała papryczka pepperoni
szczypta bazylii
szczypta słodkiej papryki
płatki chili (do smaku)
sól
850 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy truflowej
W garnku rozgrzać oliwę i dodać masło. Wrzucić cebulę, posiekaną pepperoni i czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać ziemniaki, marchewkę i pora. Mieszać i dodać przecier pomidorowy. Uzupełnić garnek bulionem. Dodać fasolkę. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości warzyw. Zupę przyprawić do smaku. Dodać pokrojone borowiki wraz z wodą, w której się moczyły.
Podawać z pieczywem. Najlepiej posypać zupę startym parmezanem i polać oliwą truflową.
Bon Appétit!
Bon Appétit!
Wygląda apetycznie. U mnie właśnie się gotuję jarzynowa ale nie tak oryginalna jak u Ciebie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Faktycznie idealna na zimowe chlody!
OdpowiedzUsuńAleż smakowita ta zupa!
OdpowiedzUsuńOd kiedy zupy robimy na wywarach, specjalnie w tym celu przygotowywanym, lubimy je jeszcze bardziej !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
mmm mmm mmm taka zupka w taki zimny dzień jak dzisiaj to coś wspaniałego :) ja ugotowałam kapuśniak :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka. :) Zjadłoby się.
OdpowiedzUsuńdoskonała zupa!
OdpowiedzUsuń