Uwielbiam to danie!Lekkie i smaczne. Sznycle z indyka z kuskusem na sosie szpinakowym to propozycja obiadowa dla tych, którzy nie mają złych wspomnień ze szpinakiem i lubią go jak ja. Powiem Wam, że ja nie należę do tych wybrednych osób, które mają lub miały kiedykolwiek spór ze szpinakiem. Dla mnie szpinak dobrze przyrządzony to coś naprawdę dobrego. Pasuje jako farsz do naleśników (uwielbiam!!!), jako dodatek do mięs, albo podany samoistnie.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
6 sznycli z indyka
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
1 łyżeczka miodu
mały kawałek posiekanej papryki pepperoni
sól, pieprz
SOS SZPINAKOWY:
10 kulek mrożonego szpinaku (kupuję Bonduelle)
cebula
1 łyżka mascarpone
łyżka świeżej natki pietruszki
ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka dobrej jakości ketchupu lub przecieru pomidorowego
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Sznycle umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać dokładnie i polać sznycle. Przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sos szpinakowy:
Cebulę posiekać i wrzucić na roztopione masło. Chwilę dusić, a następnie dodać kulki szpinaku i czekać aż się odmrożą. Można przykryć. Kiedy szpinak będzie gotowy dodać mascarpone, przecisnąć czosnek, dodać ketchup i wszystkie przyprawy. Chwilę gotować pod przykryciem.
Sznycle usmażyć na maśle lub w kilku łyżkach marynaty, żeby lekko się zrumieniły i przełożyć do garnka lub patelni z sosem szpinakowym. Dusić, aż mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com