piątek, 23 listopada 2012

Piersi z kurczaka ze szpinakowym pesto, mozarellą i oliwkami w sosie pomidorowym

W jednym z poprzednich postów proponowałam Wam pesto szpinakowe, które można wykorzystać nie tylko do makaronu. Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to piersi z kurczaka z pesto szpinakowym, z mozarellą i oliwkami, a wszystko to w sosie pomidorowym. Smaczny i szybki obiad, który polecam zwłaszcza studentom :)


Przepis własny

SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 piersi z kurczaka
kulka mozarelli
2 łyżki pesto szpinakowego (lub bazyliowego)
puszka pomidorów pelati
duży ząbek czosnku
połowa papryczki pepperoni
kilkanaście oliwek zielonych
świeża lub suszona bazylia
parę gałązek rozmarynu
oliwa z oliwek EV
świeżo mielony pieprz
sól morska

oraz:
kuskus (do podania)

Piersi z kurczaka, które są dość grube należy rozbić tłuczkiem. Jeśli są dość zgrabnej i równej wielkości umyć, oszuszyć, natrzeć solą i pieprzem, pokroić na nie parę plasterków czosnku, polać oliwą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Obsmażyć na patelni grillowej przez parę minut z każdej strony, a następnie ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Na każdej piersi rozsmarować pesto.


Ułozyć pokrojone plastry mozarelli, pokrojone oliwki i zioła. Posypać drobno pokrojoną papryczką pepperoni.



Pomidory z puszki wyłożyć do garnka i lekko zagotować, doprawiając pozostałym czosnkiem (najlepiej przecisnąć przez praskę). Wyłożyć sos do naczynia z kurczakiem.



Piec w temp. 200 stopni ok. 20 minut. Piersi będą wtedy soczyste i rozpływające się w ustach.
Podawać z dowolnymi dodatkami, jak ryż, kuskus czy pieczone ziemniaki.

Bon Appétit!




7 komentarzy:

  1. No i masz: teraz nie bede mogla przestac myslec o tym daniu. Same pyszne skladniki, wiec efekt po prostu musi byc boski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na urozmaicenie domowych obiadków.

    OdpowiedzUsuń
  3. danie zachęca kolorami i składnikami ;)
    w dodatku jestem wielbicielem drobiu, więc przepis baaaardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest kurczak, jest ser to czego chcieć więcej???

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com