Moja kolejna propozycja do działu "Zupy". W tym sezonie dużo eksperymentuję z dynią i tym razem przygotowałam zupę, w której oprócz dyni znajduje się jeszcze jeden istotny składnik, a mianowicie ciecierzyca, którą ugotowałam w dużej ilości do innego dania, z czego zostało mi 2 szklanki. Dołożyłam warzywa i przyprawiłam inaczej niż dotychczasowe zupy z dynią prezentowane na blogu.
Zupa jest lekka i bardzo smaczna, a kolor jest fantastyczny!
Ps. Już w następnym poście relacja z pobytu w zielonym sercu Włoch, czyli Umbrii. Wiem, że czekacie na nią z niecierpliwością :)
SKŁADNIKI:
1 kg dyni hokkaido
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 marchewki
1 pietruszka
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
pół papryczki chili
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
szczypta curry
szczypta kurkumy
łyżka świeżo startego imbiru
4 szklanki wody
oraz:
natka pietruszki do ozdoby
parę płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Dynię przekroić, usunąć za pomocą łyżki cały środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec około 25 minut. Następnie ostudzić. Cebulę i czosnek również pokroić.
Rozgrzać garnek z oliwą. Dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, dodać curry, imbir i kurkumę.
Rozgrzać garnek z oliwą. Dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, dodać curry, imbir i kurkumę.
Wymieszać i dodać pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, seler naciowy i posiekane chili.
Chwilę smażyć, a następnie dodać wodę i przykryć garnek.
Dodać ciecierzycę. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Zupę zmiksować. Wedle uznania przyprawić. Dodać łyżkę masła.
piekne kolory!!!
OdpowiedzUsuń:) Spoko
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy-kremy, dodatek ciecierzycy jest niezwykle kuszący!
OdpowiedzUsuńkolor rzeczywiście ma bajeczny ;)
OdpowiedzUsuńrelacja z Włoch? oj czekamy, czekamy ;)
Pyszna!
OdpowiedzUsuńno ja z ciecierzycą jeszcze nie robiłam, JESZCZE ;)
OdpowiedzUsuń