Wiecie już doskonale, że kocham tarty zarówno te słodkie jak i wytrawne. Dlatego postanowiłam niedawno odświeżyć mój stary sposób na tartę z brokułami. Zdecydowanie wolę w tym przypadku ciasto kruche, które sama zagniatam. Niestety z braku czasu i konieczności zjedzenia czegoś po ciężkim dniu postanowiłam wykorzystać ciasto francuskie, które trzymam w lodówce na wszelki wypadek. Wyszła bardzo smaczna tarta (kisz), który polecam Wam na obiad i kolację.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
1 mały serek camembert (u mnie Turek złoty camembert)
5-10 pomidorów suszonych z zalewy (np. PONTI)
pół brokuła (podzielony na różyczki i sparzony przez 10 minut wrzątkiem)
FARSZ:
3 jajka
180 g jogurtu greckiego
pół szklanki mleka
1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka suszonej bazylii
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozwinąć i odcisnąć spodem formy, a następnie wyciąć okrąg. Rozłożyć w nasmarowanej foremce. Resztę ciasta zachować.
Na cieście ułożyć pokrojony ser. Następnie dodać pomidory i brokuły. Jak na zdjęciach poniżej.
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
1 mały serek camembert (u mnie Turek złoty camembert)
5-10 pomidorów suszonych z zalewy (np. PONTI)
pół brokuła (podzielony na różyczki i sparzony przez 10 minut wrzątkiem)
FARSZ:
3 jajka
180 g jogurtu greckiego
pół szklanki mleka
1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka suszonej bazylii
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozwinąć i odcisnąć spodem formy, a następnie wyciąć okrąg. Rozłożyć w nasmarowanej foremce. Resztę ciasta zachować.
Na cieście ułożyć pokrojony ser. Następnie dodać pomidory i brokuły. Jak na zdjęciach poniżej.
Aby przygotować farsz, nalezy rozbić jajka i zmiksować ze wszystkimi podanymi przeze mnie składnikami i wylać je na ciasto.
Z pozostałego ciasta zrobić paski o szerokości ok. 2 cm i ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika na ok. 45 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.
Bon Appétit!
Z pozostałego ciasta zrobić paski o szerokości ok. 2 cm i ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika na ok. 45 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.
Bon Appétit!
pyszności! ja ostatnio robiłam tartę na cieście francuskim, ale ze szpinakiem ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ze szpinakiem!
UsuńBardzo apetyczne połączenie! Pycha!
OdpowiedzUsuńależ on piękny :) musi być bardzo smaczny ;)
OdpowiedzUsuńNa francuskim tez smacznie - i zdecydowanie szybciej :)
OdpowiedzUsuńSzybciej, ale jednak co kruche to kruche :)
UsuńO mniam, jak to zachęcająco wygląda;)
OdpowiedzUsuńpiękna tarta:) ja tez bardzo lubię ten rodzaj ciasta zwłaszcza na obiad z mięsem mielonym lub warzywami:)
OdpowiedzUsuńObłędny! Zapisuję do przetestowania:)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się!
UsuńPodoba mi się! Fajne paseczki na wierzchu i zawartość pyszna.:)
OdpowiedzUsuńEwa
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie. Chyba też przyrządzę ten smakołyk.