Ciasto kakaowe z frużeliną porzeczkową |
Ciasto kakaowe z frużeliną porzeczkową wygląda jak niewielki tort, w dodatku pyszny. Dwie warstwy kakaowego biszkoptu nasączone ponczem kawowym z dodatkiem alkoholu. Pomiędzy dwoma blatami ciasta znajduje się krem z mascarpone z moim likierem porzeczkowym (a raczej jego resztką Klik!) oraz frużeliną z czarnej porzeczki, na którą przepis Wam podawałam TU
Proste ciasto, które pięknie wygląda (przypomina Wuzetkę), pasujące na każdą okoliczność.
Przepis autorski
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka
150g cukru
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
Prostokątna forma 36x25cm wyłożona papierem do pieczenia (tylko spód)
Jajka ubijamy, aż powstanie lekka piana. Stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Wlewamy wodę. Przesiewamy mąkę z proszkiem, kakao i krótko mieszamy.
Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół.
Po upieczeniu trzymamy ciasto jeszcze 10 minut w piekarniku i dopiero uchylamy go.
Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części, po 18 cm. Nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem w równej części. Na nasączony spód wykładamy cały krem i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Lekko dociskamy i rozprowadzamy polewę czekoladową.
Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części, po 18 cm. Nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem w równej części. Na nasączony spód wykładamy cały krem i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Lekko dociskamy i rozprowadzamy polewę czekoladową.
NASĄCZENIE:
ponad 1/2 szklanki ostudzonej mocnej kawy (zaparzam w ekspresie)
4 łyżki likieru Baileys
2 łyżki spirytusu
Mieszamy wszystkie składniki i nasączamy biszkopt.
KREM:
500g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki likieru porzeczkowego lub nalewki
1 łyżka żelatyny+1/4 szklanki ciepłej wody
6-7 łyżek frużeliny z czarnej porzeczki (Przepis TU)
Żelatynę zalewamy wodą i intensywnie mieszamy, żeby się rozpuściła.Odstawiamy.
Do miski przekładamy mascarpone. Miksujemy przez chwilę. Wsypujemy cukier, wlewamy nalewkę lub likier. Miksujemy krótko i stopniowo dodajemy po łyżce frużeliny.
Na końcu wlewamy żelatynę.
POLEWA:
100g czekolady deserowej lub gorzkiej
2 łyżki masła
5 łyżek ciepłego mleka
Czekoladę łamiemy i umieszczamy z masłem w misce nad parą wodną. Zalewamy ciepłym mlekiem i czekamy, aż się rozpuści. Delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Polewamy ciasto.
Bon Appétit!
Faktycznie, składniki jak i wygląd wskazują na mini-torcik! :) Różowa masa z mascarpone jest UROCZA! Świetnie wpasowuje się w kakaowy biszkopt :)
OdpowiedzUsuńAle ma piękny kolor ;) apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńNie lubię frużeliny, ale mama byłaby zachwycona :)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho i ten kolor :)
OdpowiedzUsuńAle bym sobie taką kostkę schrupała ;)
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią wypieków :)
OdpowiedzUsuń