Jak tylko dostałam maila z informacją, że w marcu ukaże się w Polsce książka Donny Hay to oszalałam. Nie mogłam powstrzymać entuzjazmu i czekałam naprawdę z niecierpliwością na mój recenzencki egzemplarz. Ale wreszcie nadszedł dzień, w którym kurier przyjechał i podrzucił upragnioną książkę!Ba...nawet otrzymałam dwa egzemplarze, a jeden z nich był do wygrania w konkursie, który organizowałam.
Wertowałam ją kilka godzin...spałam z nią nawet!
Książka zachwyca od początku do końca i to pod każdym względem. Została wydana z niesamowitą dokładnością o każdy szczegół. Papier, format, okładka i zdjęcia to tylko nieliczne argumenty, by choć przez chwilę potrzymać tę książę w dłoniach. Perfekcjonizm w każdym calu.
Ale może przejdźmy do samej treści, bo z pewnością jesteście ciekawi, jakie przepisy można znaleźć w środku.
Książka nosi tytuł "Szybko, świeżo, prosto" i zgodnie z tym zawiera własnie taki podział, a dodatkowo w każdym z rozdziałów możemy wyróżnić część słodką i wytrawną.
Sposób przekazania przepisów czytelnikowi jest niezwykle jasny i ma prostą formę. Krótko i naprawdę na temat. Zdjęcia niezwykłe, wręcz idealne. Nie ma tu zbędnych gadżetów i jakiejkolwiek stylizacji. Liczy się tylko sama potrawa i składniki.
Mam wrażenie, że potrawy nakładano na talerze szczypcami czy pensetami. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić tej precyzji na moich talerzach :-)
Momentami miałam wrażenie, że niektóre potrawy wygładają sztucznie :-) W każdym razie wszystko je się oczami!A te zdjęcia to zasługa znanego fotografa Williama Mepemma.
Ponad 160 przepisów. Jest w czym wybierać. Wszystko do zrobienia bez pośpiechu i bardzo zmyślnie. Przepisy odzwierciedlają samą autorkę Donnę Hay, która znana jest z serwowania prostych dań i zdradza fundamentalne zasady organizacji pracy w kuchni oraz wykorzystanie sezonowych składników. Udawadnia, że gotowanie może być przyjemną czynnością, a nie nudną i uciążliwą koniecznością. Na końcu książki znajdziemy bardzo przydatny indeks dań, glosariusz oraz przelicznik miar i wag.
Mam nadzieję, że i Was książka zainspiruje, nauczy czegoś nowego. Mieć na półce taką perełkę to naprawdę coś. Mimo, że jeszcze nie zdążyłam przygotować żadnej potrawy z tej pozycji to wiem, że wcześniej czy później dojdzie do tego, że nawet nie będę wiedziała na co się zdecydować!
Nie czekajcie, a zamawiajcie!
Pozdrawiam Was serdecznie,
AGATA
Wydawnictwo: Albatros
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 208
Cena: 64,90 zł
Data premiery: 20.03.2015
Książka zachwyca od początku do końca i to pod każdym względem. Została wydana z niesamowitą dokładnością o każdy szczegół. Papier, format, okładka i zdjęcia to tylko nieliczne argumenty, by choć przez chwilę potrzymać tę książę w dłoniach. Perfekcjonizm w każdym calu.
Ale może przejdźmy do samej treści, bo z pewnością jesteście ciekawi, jakie przepisy można znaleźć w środku.
Książka nosi tytuł "Szybko, świeżo, prosto" i zgodnie z tym zawiera własnie taki podział, a dodatkowo w każdym z rozdziałów możemy wyróżnić część słodką i wytrawną.
Sposób przekazania przepisów czytelnikowi jest niezwykle jasny i ma prostą formę. Krótko i naprawdę na temat. Zdjęcia niezwykłe, wręcz idealne. Nie ma tu zbędnych gadżetów i jakiejkolwiek stylizacji. Liczy się tylko sama potrawa i składniki.
Mam wrażenie, że potrawy nakładano na talerze szczypcami czy pensetami. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić tej precyzji na moich talerzach :-)
Momentami miałam wrażenie, że niektóre potrawy wygładają sztucznie :-) W każdym razie wszystko je się oczami!A te zdjęcia to zasługa znanego fotografa Williama Mepemma.
Ponad 160 przepisów. Jest w czym wybierać. Wszystko do zrobienia bez pośpiechu i bardzo zmyślnie. Przepisy odzwierciedlają samą autorkę Donnę Hay, która znana jest z serwowania prostych dań i zdradza fundamentalne zasady organizacji pracy w kuchni oraz wykorzystanie sezonowych składników. Udawadnia, że gotowanie może być przyjemną czynnością, a nie nudną i uciążliwą koniecznością. Na końcu książki znajdziemy bardzo przydatny indeks dań, glosariusz oraz przelicznik miar i wag.
Mam nadzieję, że i Was książka zainspiruje, nauczy czegoś nowego. Mieć na półce taką perełkę to naprawdę coś. Mimo, że jeszcze nie zdążyłam przygotować żadnej potrawy z tej pozycji to wiem, że wcześniej czy później dojdzie do tego, że nawet nie będę wiedziała na co się zdecydować!
Nie czekajcie, a zamawiajcie!
Pozdrawiam Was serdecznie,
AGATA
Wydawnictwo: Albatros
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 208
Cena: 64,90 zł
Data premiery: 20.03.2015
Och, nareszcie jest recenzja tej fantastycznej książki. Chyba już wiem co chcę na urodziny!
OdpowiedzUsuńOch, nareszcie jest recenzja tej fantastycznej książki. Chyba już wiem co chcę na urodziny!
OdpowiedzUsuń