środa, 22 kwietnia 2015

Recenzja książki Williama Davisa "Dania bez pszenicy w 30 minut"

Dania bez pszenicy recenzja
Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)

Z pewnością pamiętacie recenzję książki "Kuchnia bez pszenicy" Williama Davisa. Pisałam o niej jakiś czas temu i wiem, że temat bardzo Was zainteresował. Właśnie ukazała się trzecia już książka doktora Davisa i zawiera 200 przepisów na dania bez glutenu. Nie będę się tutaj rozpisywała na temat diety bezglutenowej. Mam wrażenie, że wszystko zostało już powiedziane. Jedni uznają ją za modę i trend żywieniowy wytyczony przez dietetyków, dla innych jest ratunkiem w przypadku wielu dolegliwości i schorzeń, a przede wszystkim nietolerancji na gluten.
Odstawienie pszenicy nie musi jednak oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni i ciągłego zastanawiania się, co można, a czego nie. Autor książki udowadnia, że dieta bezglutenowa nie jest trudna, a może odmienić nasze życie.


Znajdziemy tu proste i szybkie przepisy, które pozwolą skrócić czas niezbędny do prowadzenia nowego "oświeconego" stylu życia. 
Już na samym początku dowiemy się, w jakie produkty należy się zaopatrzyć. Jakie zamienniki mąki wprowadzić, które tłuszcze wybierać, na jakie słodziki się zdecydować.

W książce pojawiły się przepisy na wszystkie posiłki dnia. Podzielone są na:
  • Mieszanki do pieczenia
  • Sosy i dressingi
  • Mieszanki przyprawowe
  • Śniadania
  • Lekkie posiłki i przystawki
  • Dania główne
  • Desery i przekąski
  • Jadłospisy na specjalne okazje
W większości przepisów pojawia się wiele rodzajów mąk, jak np.: ryżowa, migdałowa czy z ciecierzycy oraz takie tłuszcze jak olej kokosowy czy z awokado. Wśród słodzików najczęściej pojawia się ksylitol i stewia.
Nie są to tanie produkty, ani też łatwe do zdobycia. Najczęściej można je zakupić w sklepach internetowych. Warto wprowadzić je do użytku, ale stopniowo i nie wszystko na raz. Ja zaczęłam testować od jakiegoś czasu mąkę ryżowę i gryczaną i uważam, że to dobra alternatywa dla mąki pszennej.
Ta książka uświadamia nam, jakie szkody niesie nadmiar glutenu w organizmie. Niestety jest go coraz więcej w produktach, o których nawet nie wiemy (w mięsie, wędlinach, w płatkach śniadaniowych i w suplementach diety). 
Jeśli chcemy zminimalizować jego nadmiar lub całkowicie przejść na dietę ta książka pomoże Wam przez to przebrnąć. Jestem więcej jak pewna, że będziecie traktować ją jak biblię i nie rozstaniecie się z nią nigdy.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej lektury,
Agata

Wydawnictwo: Bukowy Las
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 335
Cena: 39,90 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com