sobota, 26 maja 2012

Sernik na biszkoptach z pyszną masą z mascarpone i truskawkami



Pyszny i letni sernik w sam raz na upalne dni. Mascarpone i truskawki. A wszystko na gotowych biszkoptach! Nie trzeba piec! Sernik robi się naprawdę migiem, co oznacza, że szybko można przystąpić do konsumpcji. No prawie, bo najgorszy jest jednak czas leżakowania ciasta w lodówce. Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ale jeśli zrobimy sernik wieczorem, to rano będzie już gotowy. Dziś DZIEŃ MAMY, więc z tej okazji wszystkim mamom życzę pociechy z dzieci i dużo, dużo radości! :) A z dedykacją dla mojej mamusi prezentuję ten słodki upominek! STO LAT MAMUSIU! :)


Przepis własny

SKŁADNIKI:
biszkopty na spód (użyłam savoiardi)
kilka łyżek malibu

MASA:
500 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny w proszku
kilka łyżek ciepłej wody
niecałe pół szklanki cukru
100 g białej czekolady dobrej jakości (roztopionej w kąpieli wodnej)*
kieliszek malibu
ekstrakt waniliowy
cukier waniliowy
kilkanaście truskawek (wedle uznania)
2 galaretki truskawkowe w proszku (użyłam Gellwe)

Tortownica 24 cm

*jeśli nie lubimy zbyt słodkiej wersji, to pomińmy czekoladę całkowicie

Dno formy wyłożyć papierem, a następnie ułożyć biszkopty. Skropić malibu (ok. 1 łyżeczki na 1 biszkopt).
Mascarpone zmiksować z cukrami na gładką masę i dodać wanilię. Roztopioną białą czekoladę wylać do masy. Zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Namoczyć żelatynę i dobrze wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić i wymieszać z masą z serka mascarpone i dodać do niej żelatynę, a potem malibu powoli, uważając by się masa nie zważyła. Wylać masę na biszkopty. Wyrównać. Wrzucić pokrojone truskawki. Wstawić sernik do lodówki na kilka godzin. Następnie przygotować zwykłe truskawkowe galaretki według przepisu, ostudzić, poczekać aż troszkę stężeje (żeby nie wyciekła przez tortownicę) i wylać na sernik.
Przechowywać oczywiście w lodówce.

Bon Appétit!



32 komentarze:

  1. to coś dla mnie, jak tylko na działce pojawią się truskawki na pewno coś takiego stworzę, biorę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresował mnie ten dodatek malibu. Musiało smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek malibu okazał się świetnym pomysłem! Smakuje wybornie!

      Usuń
  3. Ostatnio znalazłam przepis na tiramisu z rabarbarem i truskawkami. Byłam zachwycona! A to ciasto jest bardzo podobne...
    Przekonałaś mnie. Muszę zrobić, bo mi się sezon kończy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ktoś pomyślał podobnie do mnie. Ja nie wzorowałam się na niczyim przepisie. Sama stworzyłam ciacho!
      A smak niebywały...:)

      Usuń
  4. Też zrobiłam sernik z okazji dnia Mamy;). Pysznie wygląda , tak kremowo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik został pochłonięty w tempie natychmiastowym, zdjęcie może niewyględne ;) ale smak niebiański! :)

      Usuń
  5. Ten torcik wygląda jak milion dollarów. On patrzy na mnie a ja na niego :D maniammm!!!!!!!!!!

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wiesz także kilka dni temu robiłam sernik zimno. Bardzo mnie zaciekawił Twój pomysł z użyciem malibu. Następnym razem go wypróbuję, bo sam sernik jest pyszny, a sernik z malibu może być jeszcze lepszy :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malibu jest jednym z moich ulubionych dodatków nie tak do drinków jak właśnie do ciast i ponczów i lubię z nim eksperymentować :) Nuta kokosowa w serniku na zimno to poezja smaku! Niebo w gębie! :)

      Usuń
  7. Wygląda rewelacyjnie, gdybym miała truskawki od razu bym zrobiła to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham mascarpone - ten sernik musi byc niesamowicie delikatny...mmm az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulala! Kochana serniczek wyszedł Ci cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś mi "smaka" na sernik z mascarpone. Następny na zimno będzie właśnie taki! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. a więc czekam na rabarbarowe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie wczoraj taki jadłam u mamy i był tak pyszny,że zupełnie się zatraciłam i sięgałam po kolejne porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie ciasto! Kojarzy mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z wielką chęcią zjadłabym kawałek takich sernikowych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za miłe wizyty na moim blogu. A impreza może faktycznie wkrótce sie nam powtórzy :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. To jest rodzaj ciasta, które uwielbia moja córka. Koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo pysznie, super na lato!

    OdpowiedzUsuń
  18. Sernik na bazie mascarpone, raaaaaj :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ mi smaka zrobiłaś :) Dziękuję za komentarz :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj jestem fanką takich lekkich i puszystych deserów. Twój przepis wart zapisania !

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda po prostu fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Odpowiedzi
    1. Bożeboże jak ja kocham truskawki !podobny sernik robiła moja babcia,więc przywołałaś najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa :)

      Usuń
  23. Ten sernik to hit! Zrobiłam na męża imieniny, goście byli zachwyceni. EWA.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com