Łosoś z ajwarem i batatami |
Łosoś z ajwarem, batatami i lekką sałatką ze szpinaku to mój kolejny pomysł na moją ulubioną rybę. Łosoś coraz częściej gości na naszych stołach. Dzięki marketom mamy do niego łatwy dostęp, choć niekiedy ilości ryb są tak małe, że lepiej kupować na zapas i mrozić. Piszę o tym, bo często dajecie mi sygnały, że kupiliście łososia w sklepie na L. i szukacie nowych przepisów.
Na blogu jest już ich kilkanaście , więc jest w czym wybierać.
Przepis własny
SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 filety łososia
2 łyżki ajwaru
2 bataty
łyżka tymianku suszonego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Bataty dokładnie szorujemy i kroimy ze skórką lub bez (jeśli mają jakieś ciemne plamy obieramy je) w niewielkie cząstki. Posypujemy solą i tymiankiem. Skrapiamy oliwą. Mieszamy rękoma. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Łososia myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Z wierzchu smarujemy ajwarem. Odstawiamy i wkładamy do piekarnika w połowie pieczenia batatów.
Pieczemy ok. 15 minut (w zależności od mocy Waszego piekarnika).
SAŁATA:
dwie garstki szpinaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżeczka octu winnego
sól morska, pieprz świeżo mielony, szczypta mielonej papryki
W miseczce mieszamy sok z cytryny, ocet, paprykę, sól i pieprz. Powoli wlewamy oliwę i mieszamy, aż powstanie sos.
Szpinak myjemy, urywamy włókniste łodyżki i siekamy. Przekładamy do miski i polewamy sosem.
Bon Appétit!
Ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Kolejny świetny pomysł na łososia. Fajnie, jakbyś przygotowała osobny wpis z zebranymi wszystkimi przepisami na tę rybkę.
OdpowiedzUsuń