Makaron soba z brokułami |
Makaron soba z brokułami i marchewką! Absolutnie polecam Wam to danie!Szybkie do zrobienia metodą sti-fry. Należy jednak pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu wszystkich składników. Skrócimy w ten sposób czas przygotowania samego dania, a warzywa będą jędrne i oddadzą to swoim smakiem.
Dla mnie to jedno z lepszych dań kuchni azjatyckiej, jakie sama wymyśliłam. A ponieważ lubię często eksperymentować i modyfikować własne potrawy, za drugim razem, kiedy przygotowałam to danie podałam je z jajkami sadzonymi. Więcej białka, więcej wartości odżywczych, a brzuch syty :-)
Przepis autorskiSKŁADNIKI dla 2 osób:
150g makaronu soba
1 duży brokuł
3 szalotki lub pęczek dymki
3 ząbki czosnku
1/4 świeżej papryczki chili lub płatki chili (u mnie mrożona posiekana papryczka chili)
2 garstki orzechów nerkowca
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
kawałek imbiru (2cm)
2-3 łyżki sosu chili (słodkiego)
czarny sezam
1 limonka
Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy na gorącą wodę na 5 minut. Następnie przekładamy do naczynia z zimną wodą (najlepiej z lodem) i blanszujemy. Odcedzamy i odstawiamy. Gotujemy makaron soba według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy.
Szalotkę kroimy w pióra, imbir, czosnek i chili w drobniutką kostkę, marchew w plastry. Orzechy prażymy na suchej patelni i również odstawiamy.
W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy czosnek, imbir, chili i szalotkę (lub dymkę). Smażymy krótko i dodajemy sos sojowy oraz słodki sos chili. Przeciskamy limonkę. Wrzucamy marchew i brokuła. Smażymy tylko do ich miękkości, jednak warzywa nadal muszą pozostać jędrne. Przekładamy do woka sobę, mieszamy z warzywami i orzechami. Nakładamy porcję makaronu na talerze i posypujemy sezamem.
to danie dla mnie!
OdpowiedzUsuńMój Mąż przepada za takimi makaronami w azjatyckim stylu i wciąż prosi mnie, abym mu taki zrobiła. Dzięki więc za inspirację :)
OdpowiedzUsuńKolory w tej miseczce zachwycają. Lubię takie szybkie w przygotowaniu dania.
OdpowiedzUsuń