Sałatka z zielonej soczewicy |
Sałatka z zielonej soczewicy z bakłażanem to propozycja obiadu dietetycznego, ale bardzo sycącego. Sprawdzi się jako lunch do pracy i kolacja. Soczewica ugotowana na sypko z dodatkiem szalotek, chili, szpinaku w połączeniu z pysznym sosem musztardowym i grillowanym bakłażanem. Jeśli nie dysponujecie patelnią grillową możecie upiec plasterki bakłażana w piekarniku. Spryskajcie je tylko oliwą.
Przepis własnySKŁADNIKI dla 3 osób:
szklanka suchej zielonej soczewicy
2 garstki szpinaku (baby)
1 bakłażan
kawałek papryczki chili
2 szalotki
kilka listków bazylii
parmezan do starcia lub feta (u mnie feta)
Soczewicę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania solimy.
Odcedzamy i studzimy.
Bakłażana myjemy, kroimy na 0,5 cm plasterki i każdy z nich solimy. Odstawiamy na kilka minut, płuczemy, osuszamy i grillujemy na patelni.
Soczewicę łączymy z posiekanymi szalotkami, chili i szpinakiem (dobrze go pokroić na mniejsze części). Polewamy sosem, mieszamy. Dodajemy kilka listków bazylii oraz ser, którego używamy. Ja wykorzystałam końcówkę fety z zamrażarki i starłam na tarce.
Nakładamy sałatkę na półmisek i układamy bakłażany.
SOS:
sok z ćwiartki cytryny
1/4 kubka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1,5 łyżeczki musztardy
łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
Bon Appétit!
Bardzo pomysłowa sałatka,chętnie wypróbuję przepis;)
OdpowiedzUsuńBardzo śródziemnomorska sałatka :) Jak na nią patrzę, to od razu czuję oddech lata :)
OdpowiedzUsuń