Jakiś czas temu prezentowałam Wam książkę Julie Schwob "Smaki Indii". Z tej serii pochodzi również książka "Tajskie smaki" tej samej autorki.
Zawiera 50 najlepszych przepisów na klasyczne i lubiane przez wszystkich dania kuchni tajskiej.
Przenieśmy się zatem do Tajlandii. Spróbujmy takich przysmaków jak m.in:
- Tajskie sajgonki
- Curry z wołowiną po birmańsku
- Curry z dynią
- Zupa tajska z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i galangalem
- Flan rybny w liściu bananowym
- Makaron podsmażany z jajkiem
- Szaszłyki wieprzowe w sosie satay
- Perły z tapioki w mleczku kokosowym
- Dynia z budyniem kokosowym
- Kulki z kleistego ryżu z kokosem
Tajemnica kuchni tajskiej to połączenie 5 smaków: kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Autorka podkreśla, że jej przepisy są naprawdę ostre, więc stopień pikantności należy dostosować do własnych możliwości.
W książce znajdziemy bogate informacje o niezbędnych składnikach potrzebnych do wykonania dań rodem z tego rejonu świata.
Specyficzne korzenie, zioła, różne rodzaje papryczek i innych warzyw czynią tę kuchnię bardzo różnorodną. Wśród najbardziej charakterystycznych składników są: mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, tajska bazylia, kurkuma, imbir, galangam, liście kafiru, kolendra, liście pandanu i rambutan.
Kiedy już zaopatrzymy się w "smaki tajskie" możemy przystąpić do eksperymentowania w kuchni. Każdy z nas może zostać mistrzem i dać się oczarować tamtejszym smakom.
Polecam Wam obie książki z tej serii!
Do kolejnego przeczytania niebawem,
Agata
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 141
Cena: 34,99 zł
Zapowiada się fajna książka!
OdpowiedzUsuńZapowiada się fajna książka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię tajską. Chyba już wkrótce ta książeczka wzbogaci moją biblioteczkę :)
OdpowiedzUsuń