czwartek, 2 kwietnia 2015

Babeczki cytrynowe z marcepanem

babeczki z marcepanem
Babeczki cytrynowe z marcepanem

Babeczki cytrynowe z marcepanem i kremem bezowym są pyszne i pachnie nimi w całym domu. Uwielbiam je robić. Są bardzo proste do wykonania i szybkie, a efekt niesamowity, dzięki udekorowaniu ich kremem bezowym i "przypaleniu" ręcznym palnikiem, jak do Crème brûlé.
Sami spójrzcie, czy nie wyglądają świetnie? Możecie je zrobić dla swoich świątecznych gości i gwarantuję, że znikną bardzo szybko!
Korzystając z okazji życzę Wam spokojnych i dobrych Świąt! Miłych i rodzinnych chwil i przede wszystkim, aby Wielkanoc ogarnęła Was szczególną tradycją i nowymi, szczęśliwymi przeżyciami!
Smacznego jajeczka!

AGATA


Babeczki cytrynowe-przepis


Przepis własny

SKŁADNIKI:
100g miękkiego masła
200g marcepanu
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny i 1 limonki (wcześniej sparzone)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
4 łyżki mleka
45g drobnego cukru
100g mąki
50g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

Ucieramy mikserem masło z cukrem. Wbijamy po jajku i krótko ubijamy. Dodajemy starty na tarce marcepan, ekstrakt, mleko, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, migdały, proszek i sodę mieszamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek.
Pieczemy 18-20 minut do lekkiego zezłocenia.
Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik na parę minut i dopiero wyjmujemy. Wykładamy na kratkę.

KREM:
3 białka
sok z połowy cytryny
250g cukru

Składniki umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Miksujemy, aż powstanie sztywna piana. Wówczas zestawiamy miskę, ale miksujemy dalej, żeby lekko ochłodzić masę (3-4 minuty). Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie dekorujemy babeczki i przypalamy za pomocą palnika.
Kremu troszkę zostaje, dlatego warto go nakładać jak najwięcej lub wykorzystać resztę do innego deseru.


Bon Appétit!

Babeczki marcepanowe

Muffinki cytrynowe


Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentują.Babeczki z marcepanem to pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki wyglądają niezwykle uroczo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com