Te żeberka to hit w moim rodzinnym domu. Uwielbiam je robić i sprawiać przyjemność bliskim. Miała być dieta, jednak odczułam ogromną potrzebę zjedzenia porządnego kawałka mięcha. Wybór padł właśnie na żeberka w pysznej miodowo-musztardowej glazurze z dodatkiem czosnku, whiskey Jack Daniel's oraz rozmarynu. Nie zawiedziecie się na pewno, przygotowując je z mojego przepisu.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
1,5 kg żeberek
sól morska
kilka ząbków czosnku (4-5) w zależności od wielkości
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki miodu
4 łyżki musztardy
1 łyżka cukru brązowego
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka Jacka Danielsa (opcjonalnie)
oraz:
gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Żeberka umyć, pokroić na porcje i osuszyć. Ułożyć w misce, w której będą się marynować całą noc. Oprószyć solą morską. Jeśli używamy rozmarynu, należy posypać mięsko jego igiełkami.
Składniki marynaty połączyć ze sobą. Wymieszać miód, musztardę, whiskey Jack Daniels, cukier, paprykę w proszku, ocet i oliwę, dodać pokrojony na plasterki czosnek. Smarować glazurą żeberka. Naczynie dokładnie przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
W dniu pieczenia przełożyć do naczynia, w którym będą się piekły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50-60 minut, pamiętając by co jakiś czas przewracać żeberka i polewać sosem, jaki się wytworzy. Gdyby były problemy z przyrumieniem, można na 10 minut przed końcem pieczenia uruchomić funkcję grill w piekarniku i zwiększyć temperaturę do 190 stopni.
Tak przygotowane żeberka podawać z kopytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem lub sałatką z pomidorów malinowych z cebulą z octem balsamicznym i oliwą z oliwek (ale to latem).
W dniu pieczenia przełożyć do naczynia, w którym będą się piekły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50-60 minut, pamiętając by co jakiś czas przewracać żeberka i polewać sosem, jaki się wytworzy. Gdyby były problemy z przyrumieniem, można na 10 minut przed końcem pieczenia uruchomić funkcję grill w piekarniku i zwiększyć temperaturę do 190 stopni.
Tak przygotowane żeberka podawać z kopytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem lub sałatką z pomidorów malinowych z cebulą z octem balsamicznym i oliwą z oliwek (ale to latem).
Wielbicielom mięsa pieczonego polecam przepyszną >golonkę
Ale rumiane :) Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPiękne, mięsiste i smakowite - takie jak lubię :-)
OdpowiedzUsuńaaa u nas chyba też mają być żeberka, ale robimy inaczej, chociaż też z miodem:D pyyyycha!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem Waszego sposobu! :)
Usuńwyglądają na cudownie chrupiące :) aż mi się takich zachciało
OdpowiedzUsuńjednak żeberka sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJa się zastanawiam, co W RP stało się z chudymi żeberkami.
OdpowiedzUsuńMam taka ochotę na zrobienie ekskluzywnej kolacji, z żebrami w roli głównej, ale oferta na rynku tłuściutka....
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Tapendo!Ja też zdecydowanie wolę żeberka chudsze, dlatego zamawiam zawsze z wyprzedzeniem w "znajomym sklepie". Te powyżej miały bardzo dużo mięsa, zero tłuszczu, były po prostu pyszne.
UsuńAle smakowite:)
OdpowiedzUsuńwiesz mam tą samą blaszkę:))))
TK MAXX?? :)
Usuńżeberka dobra rzecz, ta glazurka zachęcająco brzmi :)
OdpowiedzUsuńz mną też chodzi jakieś mięsko...hmmm może karkówka ;)
Przepiękne zdjęcia, niczym z okładki :)
OdpowiedzUsuńA co kiedy sie niema termoobiegu jak wtedy tem. do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńTo wtedy najlepiej piec na funkcji grill na poczatku w nizszej temp. Na zloty kolor i do miekkosci miesa. Nalezy dogladac co jakis czas.
OdpowiedzUsuńPycha!! Polecam. Zrobiłem bez Jacka i rozmarynu ale i tak świetne. Dziś robię drugi raz ...
OdpowiedzUsuńŚwietnie! SMACZNEGO!
UsuńJa zrobiłem i naprawdę polecam. Coś pysznego, a żonka zachwycona.
OdpowiedzUsuńtwoej żeberka zgłoszenie w konkursie https://apps.facebook.com/energiazzeberek/campaigns/tExZwYmkmOBk/entries/46743
OdpowiedzUsuńNajlepsze żeberka jakie jadłam!
OdpowiedzUsuńGodzina pieczenia.Nie za krótko?Nie będą "gumowe'?
OdpowiedzUsuńGodzina powinna wystarczyć. Mięso zostawione na noc w marynacie kruszuje, więc będzie lepiej smakować.
UsuńPoza tym ważna jest jakość mięsa. Najlepiej kupować żeberka w sprawdzonym sklepie.
No rewelka. Dziś były z piekarnika bo przy 3stopniach na dworze nie dało się grillować. Ale przynajmniej jedzenie dobre bylo!:)
OdpowiedzUsuńKonieczne jest porcjowanie?? Jak bym upiekła całą w całości to był by ten sam efekt ??
OdpowiedzUsuń