poniedziałek, 8 grudnia 2014

Cytrynówka świąteczna

Przepis na szybką cytrynówkę

Cytrynówka świąteczna to odsłona tradycyjnej wersji cytrynówki, którą znajdziecie TU.
Niezmiennie od dawna cieszy się dużym zainteresowaniem na blogu, co bardzo mnie cieszy i stanowi pewnego rodzaju wyróżnienie.
Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami wersją świąteczną, która powstaje w sposób ekspresowy. Różnica polega na dodaniu do nalewki cynamonu oraz goździków,  ale także sposób przygotowania jest nieco inny.
Nalewka jest niemal natychmiast gotowa do wypicia i nic nie ujmuje jej smaku. Jak dla mnie przepyszna, a zachwyty podziela cała rodzina. Zazwyczaj robię od razu z podwójnej porcji.
Polecam na Święta,  ale nie tylko, bo to naprawdę sprawdzony przeze mnie przepis, który stosuję od lat i sama go dopracowałam do obecnego stanu, który jak dla mnie jest idealny. Również polecam jako tzw. "prezent jadalny/pijalny" z okazji Świąt Bożego Narodzenia.


Może zainteresują Was również inne przepisy na zimowe nalewki:


Nalewka na Boże Narodzenie

Przepis własny

SKŁADNIKI:
7 dużych cytryn (skórki+sok)
1 szklanka gorącej wody
0,5 litra wódki*
3 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 mała laska cynamonu
5 goździków

*czasem wymagana jest większa ilość wódki w zalezności od tego, czy cytryny są mniej lub bardziej soczyste. Smak należy wówczas dopasować do swoich potrzeb. Różnice smakowe są jednak minimalne, prawie niewyczuwalne.


Przepis na ekspresową cytrynówkę
Cytryny o cienkiej skórce. Do nabycia w Makro.

Cytrynówka na święta


Cytryny szorujemy bardzo dokładnie i zalewamy wrzątkiem na ok. 3-5 minut. Osuszamy i obieramy bardzo cienko ze skórki (bez białej błonki abiedo). Przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem, wrzucamy goździki i cynamon.  Dokładnie mieszamy, żeby skórki obtoczyły się w cukrze i odstawiamy na godzinę.
Po godzinie ustawiamy garnek na małym ogniu i smażymy, aż cukier rozpuści się i powstanie syrop (około 3-4 minuty).
Wlewamy gorącą wodę. Kiedy całość przestygnie dodajemy miód i sok wyciśnięty ze wszystkich cytryn. Ponownie odstawiamy na godzinę (jeśli mamy więcej czasu niech syrop postoi 4 godziny i najdzie aromatem ze skórek) i wlewamy wódkę.
Przecedzamy nalewkę przez drobne sitko lub gazę (w ostateczności) i rozlewamy do butelek. Goździki i cynamon możemy zostawić w butelkach (również kilka skórek z cytryny). Będą ładnie wyglądać, zwłaszcza jeśli cytrynówka ma być prezentem świątecznym.
Butelki z nalewką przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przed podaniem przelejcie ją do karafki.

Bon Appétit!

Cytrynówka-przepis


3 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com