wtorek, 5 sierpnia 2014

Sernik czekoladowy z malinami


Sernik czekoladowy na zimno z malinami

Sernik czekoladowy z malinami dla którego warto zgrzeszyć!Na zimno, puszysty o konsystencji pianki! No i czekoladowy :-) Absolutnie pyszny!W smaku przypomina czekoladowe ptasie mleczko :-)
Przygotowałam go na rocznicę ślubu moich rodziców. Byli zachwyceni, więc i Wy też będziecie :-)


Sernik na zimno z malinami


Przepis własny

SKŁADNIKI NA SPÓD:
150g biszkoptów savoiardi
80g rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao

Biszkopty rozdrabniamy na proszek w malakserze, dodajemy kakao i łączymy z rozpuszczonym masłem, aż powstanie mokry piasek. Wykładamy nim tortownicę. Wyrównujemy i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

MUS CZEKOLADOWY:
500g mascarpone
3 białka
2 łyżki żelatyny w proszku
1/3 szklanki ciepłej wody (przegotowanej)
pół szklanki cukru
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady dobrej jakości (roztopionej w kąpieli wodnej)
1 łyżka ekstraktu z wanilii

oraz:
ok. 200-300g malin
kakao
kawałek gorzkiej czekolady trzymanej w zamrażarce przez godzinę


Tortownica 21 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia

Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Mascarpone miksujemy z połową cukru, dodajemy ekstrakt waniliowy. Powoli wlewamy roztopioną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach miksera. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli i pozostałym cukrem. Do mascarpone powoli wlewamy żelatynę. Wszystko miksujemy przez chwilę. Łączymy z pianą i mieszamy łopatką bardzo delikatnie. Przelewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa mocno stężeje posypujemy mus kakao (obficie) i układamy maliny. Ścieramy na tarce zimną czekoladę. Schładzamy ponownie kilka minut. 


Bon Appétit!

Sernik czekoladowy na zimno z malinami przepis

Przepis na sernik czekoladowy na zimno

Sernik na zimno czekoladowy z malinami


15 komentarzy:

  1. Jest niesamowity, tak wygląda i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie - cudownie czekoladowy, a jednocześnie leciutki i delikatny... O tak, będę musiałą taki przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczny sernik i jaki równiutki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest wspaniały :) Nie robiłam jeszcze sernika na zimno z białkami! Zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieziemski i bardzo czekoladowy - tak jak lubię;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój tak ładnie nie wygląda... :) po dodaniu do sernika gorzkiej czekolady i kakao, które też słodkie nie jest, ciasto wyszło gorzkie, mi smakuje, jednakże smaku czekoladowego ptasiego mleczka to ono nie przypomina.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jakiej zawartości kakao użyłaś czekolady?Ja stosuje przy tym przepisie i większości innych czekoladę gorzką z Wedla (ok.60%). Ten sernik powtarzałam wielokrotnie i każdy wspomniał smak ptasiego mleczka. Jeśli ktoś gorzkiej czekolady nie lubi, to tego rodzaju smak nigdy mu nie podpasuje. Proszę się nie zrażać i użyć mlecznej 😊 Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Agata

      Usuń
    2. O jakiej zawartości kakao użyłaś czekolady?Ja stosuje przy tym przepisie i większości innych czekoladę gorzką z Wedla (ok.60%). Ten sernik powtarzałam wielokrotnie i każdy wspomniał smak ptasiego mleczka. Jeśli ktoś gorzkiej czekolady nie lubi, to tego rodzaju smak nigdy mu nie podpasuje. Proszę się nie zrażać i użyć mlecznej 😊 Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Agata

      Usuń
    3. również użyłam czekolady o zawartości kakao 60%, powiem szczerze, że następnego dnia ciasto było o wiele lepsze, mój niecierpliwy charakter kazał mi wypróbować sernik zbyt szybko :) wypróbuję jeszcze przepis z czekoladą mleczną, nie dlatego, że ten mi nie smakował, lecz z czystej ciekawości :)

      Usuń
    4. To cieszę się, że ciasto się jednak obroniło :) Chciałabym ten przepis umieścić w mojej książce, dlatego każdy komentarz jest dla mnie bardzo istotny.
      Agata

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com