Sałatka z bakłażanem i fetą to jedna z wielu sałatek, którą jadam w okresie letnim. Właściwie nie trzymam się sztywno żadnych przepisów, tylko dodaję to, czym akurat dysponuje moja lodówka. Dzięki temu powstają nowe, ciekawe przepisy. Podobnie było z tą sałatką.
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 duży pomidor
1 czerwona cebula
80g sera feta (rozdrobnionego)
kilka czarnych oliwek
kilka listków mięty
kilka gałązek natki pietruszki
szczypta soli
1/3 szklanki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
kawałek posiekanej papryczki chili lub szczypta płatków chili (opcjonalnie)
Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut. Płuczemy każdy plaster pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy z dwóch stron. Na patelni grillujemy również czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przekładamy na talerz i układamy pomidory pokrojone w plastry. Dodajemy rozdrobnioną fetę, pokrojone oliwki i dekorujemy zieleniną.
Polewamy dressingiem z oliwy, octu balsamicznego, miodu i soku z cytryny. Posypujemy orzeszkami piniowymi.
Jeśli używamy chili dodajemy ją na sam wierzch sałatki lub łączymy z dressingiem.Bon Appétit!
Uwielbiam bakłażany:) Twoja sałatka wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPięknie podana. I mój kochany bakłażan. Dziękuję za dodanie do mojej akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Sałatka dla mnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, lubię wszystkie składniki. I wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna sałatka. Do tego grzaneczki z bagietki i mamy fajną kolację.
OdpowiedzUsuń