Makaron w sosie pomidorowym z mozarellą to pomysł na szybki obiad. Prosty, składający się bowiem z zaledwie kilku składników. Myślę, że w okresie letnim, kiedy mamy pod dostatkiem pyszne pomidory tego typu obiad jest obowiązkowy. Doskonałym dodatkiem jest zielona fasolka szparagowa. Polecam serdecznie choćby na dzisiejszy obiad. Nie pożałujecie!
Przepis własny
SKŁADNIKI:
3 pomidory malinówki
2 ząbki czosnku
1/2 kulki mozarelli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki cukru
bazylia, natka pietruszki
sól, świeżo mielony czerwony pieprz
garść zielonej fasolki szparagowej
250g makaronu (u mnie tortiglioni n.46)
Z fasolki odcinamy końcówki, myjemy ją i wrzucamy na osolony wrzątek na ok. 5 minut. Następnie przekładamy do garnka z lodowatą wodą. Odcedzamy i każdą fasolkę dzielimy na 2-3 kawałki. Odkładamy na bok.
Pomidory myjemy, nacinamy od spodu nożem i zalewamy wrzątkiem na 1 minutę. Studzimy i obieramy ze skórki.
Wrzucamy do blendera z czosnkiem, oliwą, octem, cukrem i szczyptą soli. Miksujemy, aż powstanie sos. Wylewamy go na patelnię i podgrzewamy. Przez chwilę odparowujemy. Dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy fasolkę (pokrojoną), porwaną mozarellę oraz posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Wykładamy na talerze.
Bon Appétit!
Apetyczna pasta. Podoba mi się dodatek fasolki szparagowej.
OdpowiedzUsuńOj, taki obiad to bym zjadła:) Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńoj czasami robie podobne danie bo my z córka jestesmy pomidorowo-makaronowe :) PYcha zdjecie:)
OdpowiedzUsuńzazdroszczę takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek ;)
OdpowiedzUsuń