Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym, czyli popularna potrawa grecka zwana Fasolakią. Przepisów na nią jest całe mnóstwo. Najczęściej to po prostu zwykła fasolka w sosie pomidorowym. Często wzbogaca się ją jednak cukinią, bakłażanem czy miętą. W Grecji fasolakię podaje się z pieczywem, obficie posypuje zieleniną i dobrej jakości fetą.
Będąc w Grecji kilkakrotnie nie udało mi się nigdy niestety degustować tej potrawy. Wierzę jednak, że tak przygotowana może śmiało konkurować z oryginałem. Naprawdę polecam to danie!
Przepis stąd z moimi niewielkimi zmianami
SKŁADNIKI:
ok. 500g fasolki szparagowej
3-4 ziemniaki pokrojone w plastry
1 duża cebula drobno posiekana
1 puszka pomidorów lub ok. 1 kg pomidorów świeżych bez skórki
1 mała cukinia
1/2 papryczki chili
3 ząbki czosnku posiekane drobno
1 łyżka octu z białego wina
1 płaska łyżeczka cukru
1 spora łyżeczka suszonego oregano
po pół pęczka natki pietruszki i koperku (lub wedle uznania)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy do smażenia
kawałeczek sera fety
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Szklimy ją przez kilka minut i dodajemy ziemniaki oraz czosnek. Smażymy przez około 5 minut i wrzucamy fasolkę, najlepiej przekrojoną na połówki. Mieszamy i dodajemy pomidory (u mnie z puszki)* oraz posiekaną papryczkę chili. Podlewamy wodą, ok. pół szklanki. Po kilkunastu minutach, kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w plastry cukinię. Przyprawiamy do smaku oregano, octem, cukrem, solą i pieprzem. Dusimy dalej przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i natkę, zostawiając odrobinę do dekoracji dania.
Potrawę przekładamy na talerze i dekorujemy zieleniną oraz rozdrobnionym serem feta.
*jeśli dodajecie świeże pomidory należy wcześniej je zaparzyć we wrzątku na kilka sekund i obrać ze skórki.
Bon Appétit!
Dzień dobry! Chciałam zapytać na ile osób przewidziana jest taka porcja? Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie! Z tych proporcji wyszło danie dla 2 głodnych osób :)
Usuń