wtorek, 19 sierpnia 2014

Cukinia marynowana w oliwie

Cukinia marynowana
Cukinia marynowana w oliwie

Cukinia marynowana w oliwie jest już od dawna na blogu, jednak w innej postaci (Klik!). Cieszy się Waszym ogromnym zainteresowaniem, co bardzo mnie cieszy. Tym razem jednak polecam cukinię przygotowaną w nieco inny sposób. Gotujemy ją we wrzątku przez krótką chwilę i studzimy. Polewamy marynatą zrobioną w przewadze z dobrej jakości oliwy z oliwek. Ważne,  by cukinia marynowała się minimum 2 godziny. Lepiej smakuje. Podaję ją najczęściej do grillowanych mięs lub jako przystawkę. Użyłam liści bazylii,  ale tymianek jak w poprzednim przepisie nadaje się idealnie.

Marynowana cukinia w oliwie do grilla

Przepis z Magazynu Kuchnia z moimi zmianami

SKŁADNIKI:
1 cukinia
1/3 szklanki oliwy EV
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżki octu z białego wina
sól (ok.1/2 łyżki)
kilka listków bazylii

Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy w słupki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 minuty. Wyławiamy i studzimy.
Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, ocet i porwaną bazylię. Polewamy cukinię i chłodzimy w lodówce około 2 godziny.

Bon Appétit!

Cukinia marynowana w oliwie przepis


1 komentarz:

  1. Świetny dodatek do dań z grilla. Taka marynowana cukinia musi smakować cudownie.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com