czwartek, 21 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii przepis

Niezwykle smaczne i chrupiące placuszki z cukinii. Przygotujecie je w mig! Podczas robienia placuszków z cukinii bardzo ważne jest, żeby dobrze ją odsączyć. Najlepiej kilkakrotnie, ponieważ przy dużej ilości wody placuszki będą się rozpadać. Dlatego startą cukinię nasalam i odkładam na ok. 30 minut, a wodę odlewam najpierw przecedzając przez sitko, a następnie kilkakrotnie przeciskając w dłoniach. Warto się pomęczyć i przygotować je na obiad lub wczesną kolację. 


Ps. W jednym z kolejnych postów przedstawię Wam grecką wersję placuszków. Już teraz zapraszam!

Przepis na placuszki z cukinii z koperkiem

Przepis własny

SKŁADNIKI na ok. 9 placuszków:
1 cukinia o wadze ok. 400-500g lub 2 mniejsze
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
1 duże jajko
3 łyżki posiekanego koperku
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz świeżo mielony
olej rzepakowy lub ryżowy do smażenia

Cukinię dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół wzdłuż i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek i całego "miękkiego" środka. Jeśli cukinie są małe nie potrzeba ich wydrążać.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy solą. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie odciskamy bardzo dokładnie z nadmiaru wody. Najlepiej zrobić to kilkakrotnie za pomocą dłoni (jak napisałam we wstępie).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, pieprz, jajko, jogurt, a na końcu mąkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy mąki, żeby konsystencja ciasta była gęsta. 
Rozgrzewamy patelnię z olejem (ok. 6-7 łyżek) i za pomocą łyżki wykładamy ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręcznikach papierowych i podajemy z dipem jogurtowo-koperkowym.

DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY:
4 łyżki jogurtu naturalnego
posiekany koperek (dowolna ilość)
szczypta zmielonej soli morskiej 
szczypta pieprzu
2 łyżki świeżo wycisniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki łączymy i podajemy do gotowych placuszków.

Bon Appétit!

Smażone placki z cukinii

7 komentarzy:

  1. ja bede robic jutro ,i bardzo podobnie :) pieknie ci wyszly az proszą o schrupanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez robie takie placuszki i rzeczywiście bardzo sa smaczne. Nawet nabralam ochoty teraz, bo takie apetyczne u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy je wszyscy :) Wyszły Ci super, a zdjęcia takie apetyczne, że porwałabym kilka :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je :) Czasami dodaję do nich trochę fety :) Są wtedy jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetycznie one wyglądają. I do tego ten sosik z koperkiem, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę Grecję na hotyzoncie:)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com