Sernik z musem borówkowym na zimno |
Sernik z musem borówkowym na spodzie z ciasteczek Oreo. Miałam go w zamyśle już od dawna, ale przyznam, że ciągle zajmowały mnie inne wypieki, a przerwa spowodowana upałami była też przerwą od deserów.
Podstawą białej masy sernika jest mascarpone i jogurt grecki z dodatkiem ekstraktu z wanilii z niewielką ilością cukru pudru. Sernik dodatkowo można wzbogacić o likier kokosowy pod warunkiem, że nie będą go jadły dzieci. Warstwa galaretki z rozmiksowanymi borówkami została przeze mnie przygotowana w osobnej formie i przełożona do większej po stężeniu galaretki. To robi niesamowite wrażenie, dzięki czemu sernik wygląda bardziej artystycznie. Kroi się pięknie, kiedy za każdym razem moczymy nóż w gorącej wodzie i przecieramy ręcznikiem papierowym.
To piękny wizualnie sernik na zimno i tak dobry, że polecam Wam go do zrobienia.
Jak w przypadku każdego sernika na zimno, radzę przygotować go wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.
Podstawą białej masy sernika jest mascarpone i jogurt grecki z dodatkiem ekstraktu z wanilii z niewielką ilością cukru pudru. Sernik dodatkowo można wzbogacić o likier kokosowy pod warunkiem, że nie będą go jadły dzieci. Warstwa galaretki z rozmiksowanymi borówkami została przeze mnie przygotowana w osobnej formie i przełożona do większej po stężeniu galaretki. To robi niesamowite wrażenie, dzięki czemu sernik wygląda bardziej artystycznie. Kroi się pięknie, kiedy za każdym razem moczymy nóż w gorącej wodzie i przecieramy ręcznikiem papierowym.
To piękny wizualnie sernik na zimno i tak dobry, że polecam Wam go do zrobienia.
Jak w przypadku każdego sernika na zimno, radzę przygotować go wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.
2 tortownice o średnicy 22cm (spód wyłożony folią spożywczą i 24/25cm (spód wyłożony papierem do pieczenia)
Przepis autorski
SKŁADNIKI NA SPÓD:
225g ciasteczek oreo lub neo
3 łyżki rozpuszczonego masła
Ciasteczka (razem z kremem) wkładamy do malaksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło i chwilę miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy spód większej tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
500g serka mascarpone
1 duży jogurt grecki (340g)
2 łyżki żelatyny
100ml ciepłej wody (zagotowanej i lekko przestudzonej)
mały kieliszek malibu (opcjonalnie) lub likieru kokosowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Żelatynę łączymy z wodą, aż się rozpuści i odstawiamy do napęcznienia.
Miksujemy serek mascarpone z jogurtem, dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii oraz alkohol, jeśli go używamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć. Wylewamy do tortownicy na spód z oreo. Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny (lub całą noc) i wykładamy galaretkę. Delikatnie odwracamy spód tortownicy, usuwamy folię i przekładamy na masę serowo-jogurtową. Ozdabiamy borówkami i listkami mięty. Dodatkowo użyłam miętowego cukru, do którego wykonania zachęcam Was gorąco.
MUS BORÓWKOWY:
300g borówki amerykańskiej
2 galaretki z owoców leśnych
500ml wrzątku do galaretki
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Borówki lekko blenderujemy i łączymy z ostudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki do momentu, gdy lekko zaczyna tężeć. Wówczas wykładamy do mniejszej tortownicy (22cm) i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Bon Appétit!
Wspaniały sernik, pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń