środa, 3 września 2014

Proste ciasto ze śliwkami

Ucierane ciasto ze śliwkami przepis

To bardzo proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto ucierane na bazie jogurtu i masła. Robię je w kwadratowej foremce przeznaczonej do brownie. Wystarcza na kilka większych porcji, ale z powodzeniem możecie podwoić składniki i upiec je w większej formie.
Jest wilgotne i choć zawiera mało śliwek (jestem przyzwyczajona do tego CIASTA) to również mi posmakowało.



Przepis na proste ciasto ze śliwkami

Przepis własny

SKŁADNIKI:
2 jajka
100g miękkiego masła
150g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
350g jogurtu naturalnego
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki (parę sztuk)

Foremka kwadratowa o bokach 22x22cm

Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę. Dodajemy jajka i miksujemy. Wlewamy jogurt, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.  Miksujemy krótko do połączenia składników.
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem (ciasto ma gęstą konsystencję) i na wierzchu w równych rzędach układamy przepołowione śliwki.
Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół.

Po upieczeniu trzymamy w piekarniku jeszcze przez 10 minut i dopiero wyjmujemy.

Bon Appétit!

Szybkie i łatwe ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami przepis

Śliwka - robaczywka!

4 komentarze:

  1. Najlepsze są właśnie te proste i klasyczne ciasta- nie przekombinowane w składnikach, a w smaku wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste ciasta są najlepsze. Kojarzą mi się z dzieciństwem.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com