To bardzo proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto ucierane na bazie jogurtu i masła. Robię je w kwadratowej foremce przeznaczonej do brownie. Wystarcza na kilka większych porcji, ale z powodzeniem możecie podwoić składniki i upiec je w większej formie.
Jest wilgotne i choć zawiera mało śliwek (jestem przyzwyczajona do tego CIASTA) to również mi posmakowało.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 jajka
100g miękkiego masła
150g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
350g jogurtu naturalnego
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki (parę sztuk)
Foremka kwadratowa o bokach 22x22cm
Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę. Dodajemy jajka i miksujemy. Wlewamy jogurt, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem (ciasto ma gęstą konsystencję) i na wierzchu w równych rzędach układamy przepołowione śliwki.
Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół.
Po upieczeniu trzymamy w piekarniku jeszcze przez 10 minut i dopiero wyjmujemy.
Bon Appétit!
Najlepsze są właśnie te proste i klasyczne ciasta- nie przekombinowane w składnikach, a w smaku wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze lekko przestudzone ;)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta są najlepsze. Kojarzą mi się z dzieciństwem.
OdpowiedzUsuń