Najwspanialsze placuszki z jabłkami na bazie jogurtu naturalnego!Uwielbiam je! Zwłaszcza jesienią i zimą mogę je wcinać nieustannie na obiad lub deser. Zjem kilka porządnych sztuk, zwyczajnie z cukrem pudrem i cynamonem, a jeśli mam ochotę na wyjątkową słodycz sięgam po Marmoladę śliwkową. W tym roku zrobiłam całkiem pokaźną jej ilość. Przyprawiłam cynamonem i wanilią. To idealny dodatek do tych placuszków!
Zapraszam po przepis!
Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 duże jajka
400g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz:
3 duże jabłka
1 niepełna łyżka cynamonu
cukier puder
dowolny dżem lub marmolada
olej do smażenia (ryżowy, z pestek winogron, rzepakowy)
Jabłka obieramy i kroimy w mniejsze cząstki. Posypujemy cynamonem i odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą, aż cukry rozpuszczą się. Dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy np. mleko. Jeśli za rzadka odrobinę mąki lub dodatkowo mielonych migdałów (tak też czasem robię).
Łączymy z jabłkami. Dokładnie mieszamy masę łyżką i wykładamy na rozgrzany tłuszcz, formując małe placuszki o nierównomiernych kształtach.
Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Odkładamy na ręczniki papierowe.
Oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ulubionym dżemem lub marmoladą.
Klasyczne placki z jabłkami-smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJak placuszki z jabłkami to obowiązkowo z cukrem pudrem:)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadlam takich placuszków ,kuszące:)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności!:) zazwyczaj robię racuchy drożdżowe ale bardzo podoba mi się Twoja inna wersja z jogurtem naturalnym. na pewno wypróbuję i zapisuję:)
OdpowiedzUsuńKojarzą mi się z placuszkami, które często robiła mi Mama po szkole :)
OdpowiedzUsuń