poniedziałek, 1 września 2014

Pasta czosnkowa

Przepis na pastę czosnkową

Pasta czosnkowa to rewelacyjny pomysł na urozmaicenie marynat, kanapek czy sosów sałatkowych. Taka pasta jest również doskonałym upominkiem dla kogoś, kto nie ma czasu przyrządzić jej sam, a jest smakoszem czosnku.
Do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku składników: czosnku, białego wytrawnego wina, soli i oleju rzepakowego. Pasta może być przechowywana w lodówce do 3 miesięcy lub nawet dłużej, ale obawiam się, że będziecie na bieżąco dorabiać kolejne słoiczki. Jest uzależniająca!





Przepis z niemieckiej gazety Lecker

SKŁADNIKI:
1 główka czosnku
ok. 200 ml oleju rzepakowego
4 łyżki białego wytrawnego wina
kilka kropli soku z cytryny
pół łyżeczki soli


Czosnek obieramy z łupinek, rozdzielamy na ząbki, kroimy na plastry, zasypujemy solą i blendujemy w wysokim naczyniu. Powoli dolewamy najpierw wina, soku z cytryny, a następnie stopniowo dolewamy olej rzepakowy i dalej blendujemy, aż powstanie pasta. Troszkę to trwa, dlatego dajcie odpocząć swoim blenderom by ich nie przegrzać.
Przekładamy pastę do wyparzonego wcześniej słoiczka i dokładnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Pasta ma konsystencję bardzo aksamitną, podobną do majonezu, jednak nieco lżejszą.


Bon Appétit!

pasta z czosnku przepis



Może zainteresuje Was również przepis na domowe frytki z pastą czosnkową?
Przepis wkrótce!



4 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com