Pasta czosnkowa to rewelacyjny pomysł na urozmaicenie marynat, kanapek czy sosów sałatkowych. Taka pasta jest również doskonałym upominkiem dla kogoś, kto nie ma czasu przyrządzić jej sam, a jest smakoszem czosnku.
Do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku składników: czosnku, białego wytrawnego wina, soli i oleju rzepakowego. Pasta może być przechowywana w lodówce do 3 miesięcy lub nawet dłużej, ale obawiam się, że będziecie na bieżąco dorabiać kolejne słoiczki. Jest uzależniająca!
Do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku składników: czosnku, białego wytrawnego wina, soli i oleju rzepakowego. Pasta może być przechowywana w lodówce do 3 miesięcy lub nawet dłużej, ale obawiam się, że będziecie na bieżąco dorabiać kolejne słoiczki. Jest uzależniająca!
Przepis z niemieckiej gazety Lecker
SKŁADNIKI:
1 główka czosnku
ok. 200 ml oleju rzepakowego
4 łyżki białego wytrawnego wina
kilka kropli soku z cytryny
pół łyżeczki soli
Czosnek obieramy z łupinek, rozdzielamy na ząbki, kroimy na plastry, zasypujemy solą i blendujemy w wysokim naczyniu. Powoli dolewamy najpierw wina, soku z cytryny, a następnie stopniowo dolewamy olej rzepakowy i dalej blendujemy, aż powstanie pasta. Troszkę to trwa, dlatego dajcie odpocząć swoim blenderom by ich nie przegrzać.
Przekładamy pastę do wyparzonego wcześniej słoiczka i dokładnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Pasta ma konsystencję bardzo aksamitną, podobną do majonezu, jednak nieco lżejszą.
Przekładamy pastę do wyparzonego wcześniej słoiczka i dokładnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Pasta ma konsystencję bardzo aksamitną, podobną do majonezu, jednak nieco lżejszą.
Bon Appétit!
Może zainteresuje Was również przepis na domowe frytki z pastą czosnkową?
Przepis wkrótce!
Ooo, bardzo smakowita:-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na pastę. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńŚwietny post! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Świetny dodatek do grzanek i grissini!
OdpowiedzUsuń