poniedziałek, 9 września 2013

Ciasto ucierane ze śliwkami



Szybkie do zrobienia ucierane ciasto ze śliwkami. Nie ma prostszego, a jednocześnie przy szybkości wykonania jest bardzo smaczne.
Puszyste i słodkie. W sam raz do popołudniowej herbaty lub kawy.


Przepis mamy

SKŁADNIKI:
4 jajka
szklanka cukru
1 saszetka cukru waniliowego lub 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
200 g masła
1,5 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka

oraz:
750 g śliwek

Forma prostokątna

Masło roztopić i wystudzić. Utrzeć jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodać mąkę zwykłą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dolewać masło i mleko. Konsystencja ciasta będzie przypominać ciasto naleśnikowe i takie ma być. Jeśli będzie odrobinę za gęste można dolać mleka.
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyłożyć pokrojone na ćwiartki śliwki i piec 45 minut. Ja rogrzewam piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładam ciasto i zmniejszam temp. do 170 stopni.
Po upieczeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem.

Bon Appétit!



23 komentarze:

  1. Mm, pysznie wygląda. Jest takie żółciutkie, że przez moment myślałam, że ma w sobie dodatek mąki kukurydzianej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pulchniutkie!:) Pięknie komponujesz zdjęcia:) P.S -Wpraszam się na stałe;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto idealne kiedy goście dzwonią i mówią, że już są w drodze, a u nas nie ma nic słodkiego do kawy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypadkiem trafiłam na to ciasto u ciebie i wiem, że muszę je zrobić, bo wygląda na proste.

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne ,jednak ze sliwkami to jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciacho ze śliwkami. Po prostu pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio mam fioła na punkcie śliwek, więc Twoje ciasto bardzo mi pasuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciacho! Lubimy ze śliwkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak wyśmienicie! Niby klasyka, ale jaka pyszna! Można kawałeczek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... Uwielbiam takie ciasta! Niepozorne na pierwszy rzut oka, ale smaczniejsze niz niejeden tort.

    OdpowiedzUsuń
  11. postawisz przede mną takie ciacho- nie załapiesz się- całe zjem !! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham wszystko ze śliwkami, a to ciasto prezentuje się niesamowicie... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upieklam placek wczoraj i dzięki za ten przepis, bo ciasto jest pulchne i rozpływa się w ustach. Wszystkim smakowało bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ucierane to moje ulubione. Piękne jesienne ujęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne musi być i łatwe. Piekę!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto przepyszne ! Mogłam dać więcej śliwek, ale i bez tego jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka! Upiekłam z jabłkami, wyszło wyśmienicie, chociaż dodałam tylko 3 jajka. Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychotka! Upiekłam z jabłkami, wyszło wyśmienite, chociaż dodałam tylko 3 jajka. Polecam!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com