Szybkie do zrobienia ucierane ciasto ze śliwkami. Nie ma prostszego, a jednocześnie przy szybkości wykonania jest bardzo smaczne.
Przepis mamy
SKŁADNIKI:
4 jajka
szklanka cukru
1 saszetka cukru waniliowego lub 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
200 g masła
1,5 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
oraz:
750 g śliwek
Forma prostokątna
Masło roztopić i wystudzić. Utrzeć jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodać mąkę zwykłą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dolewać masło i mleko. Konsystencja ciasta będzie przypominać ciasto naleśnikowe i takie ma być. Jeśli będzie odrobinę za gęste można dolać mleka.
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyłożyć pokrojone na ćwiartki śliwki i piec 45 minut. Ja rogrzewam piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładam ciasto i zmniejszam temp. do 170 stopni.
Po upieczeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem.
Bon Appétit!
Mm, pysznie wygląda. Jest takie żółciutkie, że przez moment myślałam, że ma w sobie dodatek mąki kukurydzianej. :)
OdpowiedzUsuńWyszło żółciutkie, bo na wiejskich jajach :)
Usuńwygląda swietnie ! lubie sliwki w ciastach
OdpowiedzUsuńpychotka! :)
OdpowiedzUsuńJakie pulchniutkie!:) Pięknie komponujesz zdjęcia:) P.S -Wpraszam się na stałe;)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne kiedy goście dzwonią i mówią, że już są w drodze, a u nas nie ma nic słodkiego do kawy :P
OdpowiedzUsuńPrzypadkiem trafiłam na to ciasto u ciebie i wiem, że muszę je zrobić, bo wygląda na proste.
OdpowiedzUsuńfantastyczne ,jednak ze sliwkami to jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciacho ze śliwkami. Po prostu pysznie!
OdpowiedzUsuńOstatnio mam fioła na punkcie śliwek, więc Twoje ciasto bardzo mi pasuje :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho! Lubimy ze śliwkami. :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak wyśmienicie! Niby klasyka, ale jaka pyszna! Można kawałeczek? ;)
OdpowiedzUsuńMmmm... Uwielbiam takie ciasta! Niepozorne na pierwszy rzut oka, ale smaczniejsze niz niejeden tort.
OdpowiedzUsuńpostawisz przede mną takie ciacho- nie załapiesz się- całe zjem !! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kocham wszystko ze śliwkami, a to ciasto prezentuje się niesamowicie... :)
OdpowiedzUsuńUpieklam placek wczoraj i dzięki za ten przepis, bo ciasto jest pulchne i rozpływa się w ustach. Wszystkim smakowało bardzo.
OdpowiedzUsuńUcierane to moje ulubione. Piękne jesienne ujęcia :)
OdpowiedzUsuńPyszne musi być i łatwe. Piekę!
OdpowiedzUsuńŚwietne ujęcia!
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne ! Mogłam dać więcej śliwek, ale i bez tego jest pyszne
OdpowiedzUsuńPychotka! Upiekłam z jabłkami, wyszło wyśmienicie, chociaż dodałam tylko 3 jajka. Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPychotka! Upiekłam z jabłkami, wyszło wyśmienite, chociaż dodałam tylko 3 jajka. Polecam!
OdpowiedzUsuń