Sałatka z kuskusem i bakłażanem to idealny sposób na pyszny lunch do pracy, który możemy zapakować w słoik lub pojemnik plastikowy. To złudzenia przypomina sałatkę, którą prezentowałam niedawno (Klik!). Tym razem poprzez dodanie kaszki kuskus staje się ona bardziej treściwa. Można ją z powodzeniem przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Wiem, że poszukujecie pomysłów na szybkie obiady do pracy i stąd taka prezentacja sałatki.
Naprawdę polecam!Przyznam się Wam, że kocham tę sałatkę :-)
Przepis własnySKŁADNIKI:
szklanka kaszy kuskus
1 duży bakłażan
1 duży pomidor
1 duża czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
50g fety
pół słoiczka oliwek zielonych
Kaszkę kuskus przygotowujemy według opisu na opakowaniu i koniecznie dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek. Studzimy kaszę i odstawiamy. Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy na plastry 1 cm. Każdy plaster oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. Możemy wytrzeć nadmiar wody ręcznikiem papierowym lub spłukać każdy plaster pod zimną wodą i osuszyć. Patelnię grillową rozgrzewamy i grillujemy bakłażany oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę. Bakłażany i cebulę kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia z kaszą kuskus. Dodajemy pokrojone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oliwki i rozdrobniony w rękach ser feta.
Całość polewamy dressingiem i mieszamy. Smakuje na pół ciepło i na zimno. Dodatkowo przez podaniem możemy skropić sałatkę ponownie sokiem z cytryny.
DRESSING:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżeczki balsamico
1 łyżka miodu
szczypta płatków chili
1 łyżka pasty czosnkowej (opcjonalnie)
Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą w szklanym słoiczku i mieszamy. A następnie polewamy sałatkę.
Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate
uwielbiam kuskus, a w połączeniu z resztą składników na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałateczka. W sam raz jako drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia. No i pyszny bakłażan w środku. Może tez zgłosisz tę sałatkę do akcji ;) Zapraszam. Kończy się niestety już jutro.
OdpowiedzUsuń