Sałatka z buraków i fety jest jedną z moich ulubionych. Bardzo zdrowa, lekka, z minimalną ilością składników. To rodzaj idealnej przystawki podawanej przed głównym daniem. Pięknie się prezentuje ze względu na estetykę podania. Jestem pewna, że taką sałatką zaskoczycie swoich gości!
Przepis własny
SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 duże buraki
4 plastry sera feta
garść pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
garść pestek z dyni (również uprażonych)
4 łyżki octu balsamicznego
kilka gałązek koperku
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości.
Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki i układamy na talerzach. Skrapiamy octem balsamicznym. Na środku układamy po 2 plastry fety. Mielimy pieprz. Posypujemy uprażonymi ziarnami. Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy koperkiem.
Buraki lubię w każdej formie:) Twoja sałatka wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńKocham taki minimalizm:)
OdpowiedzUsuńPołączenie genialne w swojej prostocie :)
OdpowiedzUsuń