poniedziałek, 22 września 2014

Sałatka z buraków i fety

Sałatka z buraków i fety- przepis

Sałatka z buraków i fety jest jedną z moich ulubionych. Bardzo zdrowa, lekka, z minimalną ilością składników. To rodzaj idealnej przystawki podawanej przed głównym daniem. Pięknie się prezentuje ze względu na estetykę podania. Jestem pewna, że taką sałatką zaskoczycie swoich gości!


Sałatka z buraków i fety z pestkami dyni

Przepis własny

SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 duże buraki
4 plastry sera feta
garść pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
garść pestek z dyni (również uprażonych)
4 łyżki octu balsamicznego
kilka gałązek koperku
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek

Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości.
Studzimy i obieramy ze skórki.  Kroimy w plasterki i układamy na talerzach. Skrapiamy octem balsamicznym. Na środku układamy po 2 plastry fety. Mielimy pieprz. Posypujemy uprażonymi ziarnami. Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy koperkiem.

Bon Appétit!

Przepis na sałatkę z buraków i fety

3 komentarze:

  1. Buraki lubię w każdej formie:) Twoja sałatka wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie genialne w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com