Keftedes, czyli greckie pulpeciki w sosie pomidorowym. Jedno z najbardziej popularnych greckich dań. U mnie w wersji z cielęciny. Bogato przyprawione, bardzo aromatyczne za sprawą cynamonu, gałki muszkatołowej oraz dużej ilości natki pietruszki. W naturalnym sosie pomidorowym (z malinówek! PRZEPIS) doprawionym czosnkiem, oregano i chili.
Nie mogę sobie wyobrazić lepszego obiadu!I wcale nie przerażajcie się ilością!Pulpeciki są małe i można ich zjeść naprawdę dużo. Ale jeśli uważacie, że taka ilość to przesada, zmniejszcie proporcje.
Pulpeciki smażyłam na maśle, dzięki czemu dodatkowo zyskują na smaku. Jest jednak wiele wariantów ich wykonania. Dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kalorii najlepszym sposobem będzie upieczenie tych mięsnych kuleczek w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Przepis mamy z moimi zmianamiPulpeciki smażyłam na maśle, dzięki czemu dodatkowo zyskują na smaku. Jest jednak wiele wariantów ich wykonania. Dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kalorii najlepszym sposobem będzie upieczenie tych mięsnych kuleczek w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
SKŁADNIKI na ok. 50 pulpecików:
1,30 kg cielęciny
1 duża cebula
1 duża sucha bułka
duży pęczek natki pietruszki
łyżeczka cynamonu (na oko)
szczypta gałki muszkatołowej
1 duże jajko
sól, pieprz świeżo mielony
woda lub mleko do namoczenia bułki
mąka do obtoczenia
masło lub olej do smażenia (u mnie masło)
Mięso myjemy, osuszamy, dokładnie oczyszczamy z błon i kroimy w mniejsze porcje. Suchą bułkę namaczamy w wodzie (lub w mleku) na parę minut i dokładnie odciskamy nadmiar płynu. Cebulę kroimy w ćwiartki.
Mielimy w maszynce do mięsa wszystkie składniki: mięso, rozdrobnioną bułkę, cebulę oraz natkę, wkładając je naprzemiennie.
Po zmieleniu mieszamy. Solimy, pieprzymy. Dodajemy cynamon i gałkę. Wbijamy jajko. Mieszamy ręką i formujemy klopsiki. Najlepiej natrzeć dłonie oliwą, by było łatwiej.
Obtaczamy je w mące. Układamy na dużym talerzu, a następnie smażymy na rogrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy sosem pomidorowym. Chwilę dusimy i podajemy z młodymi ziemniakami, kaszą lyb ryżem.
SOS POMIDOROWY:
1,5 kg pomidorów lub gotowy sos pomidorowy
1 łyżka suszonego oregano
3 ząbki czosnku
chili w płatkach lub kawałek świeżej papryczki
Jeśli używamy gotowego sosu pomidorowego wystarczy go podgrzać i doprawić czosnkiem, oregano, solą, pieprzem i chili.
Jeśli używacie świeżych pomidorów skorzystajcie z tego przepisu i zróbcie własny sos.
Bon Appétit!
Doskonale prezentują się na talerzu:) Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńsuper pożywne danie i w dodatku pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ,lubie takie danka i chetnie skorzystam
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo, bardzo smakowicie wyglądają.:)
OdpowiedzUsuńObiad wyśmienity. Ja najczęściej takie klopsiki podaję z dodatkiem tzatziki i lekkiej sałatki.
OdpowiedzUsuń