Ciasto dyniowe z czekoladą powstało z potrzeby chwili i przeogromnej ochoty na coś słodkiego. Chciałam również wykorzystać rozkrojoną dynię i przetestować jakiś nowy przepis. A że uwielbiam takie ciasta to właśnie dlatego zdecydowałam się na tę słodycz.
Przepyszne, wilgotne ciasto, które umili Wam jesienne popołudnia. Naprawdę polecam i szczerze powiem, że będę częściej do niego wracać.
A do tego kawa zbożowa...mmm...:-)
A do tego kawa zbożowa...mmm...:-)
PS. Już wkrótce zapraszam na kolejne ciasto dyniowe! :-)
Przepis stąd
SKŁADNIKI:
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 niepełna szklanka cukru
2 szklanki dyni startej na grubych oczkach tarki
2 szklanki mąki
4 łyżeczki kakao
50g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka oleju (u mnie ryżowy)
szczypta soli
Foremka keksówka o rozm. 30x10 cm wyłożona papierem i wysmarowana masłem
W dużym naczyniu ubijamy na sztywno białka z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy mikserem, aż cukier rozpuści się. Dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy. Dosypujemy kakao, mąkę, startą dynię oraz olej. Mieszamy ręcznie szpatułką do połączenia masy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę.
Masę wykładamy do foremki, wygładzamy i pieczemy 55-60 minut w temp. 180 stopni z funkcją góra-dół.
jakie pyszne i aromatyczne musi być to ciasto:)
OdpowiedzUsuńJa zapisuję się na takie ciasto dyniowe i wszystkie kolejne :) Wygląda bardzo ładnie w przekroju, aż chce się spróbować. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDynia i czekolada? Czemu nie. Przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńMogę się wprosić na kawałeczek? :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, jak przekonam moje dzieci do jedzenia dyni :D Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niezwykle apetycznie. Ile wspaniałych dyniowych przepisów u Ciebie!
OdpowiedzUsuń