Cukinia marynowana w oliwie |
Cukinia marynowana w oliwie jest już od dawna na blogu, jednak w innej postaci (Klik!). Cieszy się Waszym ogromnym zainteresowaniem, co bardzo mnie cieszy. Tym razem jednak polecam cukinię przygotowaną w nieco inny sposób. Gotujemy ją we wrzątku przez krótką chwilę i studzimy. Polewamy marynatą zrobioną w przewadze z dobrej jakości oliwy z oliwek. Ważne, by cukinia marynowała się minimum 2 godziny. Lepiej smakuje. Podaję ją najczęściej do grillowanych mięs lub jako przystawkę. Użyłam liści bazylii, ale tymianek jak w poprzednim przepisie nadaje się idealnie.
Przepis z Magazynu Kuchnia z moimi zmianami
SKŁADNIKI:
1 cukinia
1/3 szklanki oliwy EV
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżki octu z białego wina
sól (ok.1/2 łyżki)
kilka listków bazylii
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy w słupki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 minuty. Wyławiamy i studzimy.
Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, ocet i porwaną bazylię. Polewamy cukinię i chłodzimy w lodówce około 2 godziny.
Bon Appétit!
Świetny dodatek do dań z grilla. Taka marynowana cukinia musi smakować cudownie.
OdpowiedzUsuń