Turecka sałatka z ciecierzycy (Nohut salatasi) |
Turecka sałatka z ciecierzycy (Nohut salatasi) bardzo przypomina tę marokańską sałatkę z ciecierzycą, na którą podawałam Wam przepis niedawno. Może dlatego tak przypadła mi do gustu. Niewielka ilość składników gwarantuje bardzo udane połączenie smakowe i sprawia, że sałatka jest naprawdę syta. W Turcji robi się ją na wiele sposobów. Wyczytałam, że tureckie gospodynie dodają do niej również oliwki czy ser feta. Myślę, że sałatkę będę robić dość często, dlatego wypróbuję kolejne wariacje na jej temat.
Do sałatki używa się melasy z granatów. Możecie ją nabyć w halach Makro (jak ja), zamowić przez internet lub jeśli żadna z tych opcji nie wchodzi grę zastąpić miodem lub glassą balsamiczną.
Do sałatki używa się melasy z granatów. Możecie ją nabyć w halach Makro (jak ja), zamowić przez internet lub jeśli żadna z tych opcji nie wchodzi grę zastąpić miodem lub glassą balsamiczną.
Przepis Filozofia smaku
SKŁADNIKI:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
1 mała cebulka (najlepiej czerwona)
1 duży pomidor
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki (w sezonie pęczki są duże, ale warto dodać sporą ilość)
kilka listków mięty
kawałek świeżej papryczki chili (u mnie mrożona i pokrojona)
1/4 łyżeczki kuminu mielonego
2 łyżeczki melasy z granatów
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
W miseczce łączymy ciecierzycę, posiekany czosnek, cebulkę, natkę pietruszki, miętę, chili, kumin i pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu, dodajemy melasę z granatów i oliwę. Mieszamy. Sałatkę możemy schłodzić przed podaniem.
Bon Appétit!
pyszna, pożywna sałatka!
OdpowiedzUsuńmmm...zapowiada się genialnie
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę sałatkę. Jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuń