piątek, 17 maja 2013

Spaghetti aglio e oglio e pepperoncino

Słynny włoski makaron do zrobienia w 10 minut. Banalne danie, które smakuje wybornie. Czas start!
Aaaa!!!I nie zapomnijcie otworzyć białego wina :-)



SKŁADNIKI:
250 g makaronu spaghetti
1 szalotka
3-4 ząbki czosnku
1 mała papryka pepperoni
2 łyżki passaty pomidorowej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku

oraz:
świeża bazylia lub natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
starty parmezan

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, a następnie papryczkę. Zamieszać i nie dopuścić do zezłocenia. Dodać passatę pomidorową i uogotowany makaron. Wymieszać, polać dodatkową porcją oliwy i podawać.
Przybrać bazylią (lub natką), a jeśli macie ochotę na wzbogaconą wersję posypać startym parmezanem.


Bon Appétit!







4 komentarze:

  1. mmmm od razu zrobiłam sie głodna :) na pewno pychotka, uwielbiam makaronyyyyy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O winie nigdy nie zapominam :)
    A ten makaron jest jednym z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  3. wino to podstawa :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com