czwartek, 23 maja 2013

Babeczki z rabarbarem



Sezon na rabarbar uważam za otwarty!Nareszcie rabarbar dotarł do mnie i mogę się nim cieszyć, a właściwie wypiekami z nim. Pierwsze w tym sezonie są muffiny, udekorowane zielonym lukrem i różową posypką. Muffiny są niezwykle puszyste i rozpływają się w ustach.
Upiekłam je na przemiłe popołudnie w babkim gronie, a już kolejnego dnia upiekłam ponownie tym razem z kruszonką migdałową, na którą przepis znajdziecie tutaj (Klik!).
To nie jedyny przepis na rabarbarowe muffiny na moim blogu. Polecam również przepis na Muffiny z rabarbarem i kruszonką migdałową oraz Muffiny z rabarbarem na bazie mąki pełnoziarnistej.


Udanego pieczenia!

Przepis i pomysł własny


SKŁADNIKI na ok. 14 babeczek:
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
niecałe 3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 jajko
6 łyżek oliwy z oliwek
280 g jogurtu naturalnego
4 łyżki mleka
1 łyżeczka wody różanej
1 łyżeczka esencji waniliowej (naturalnej) lub duża saszetka cukru waniliowego
otarta skórka z 1 cytryny
2 grube łodygi rabarbaru (umyte i obrane)

LUKIER:
150 g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
szczypta zielonego barwnika spożywczego
posypka różowa

Tylko część składników jest widoczna na zdjęciu :)


Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól i cukier. Mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy jajko, jogurt naturalny, mleko, oliwę, wodę różaną, wanilię i skórkę z cytryny. Łączymy ze sobą składniki suche i mokre, dodajemy umyty, pokrojony w plastry rabarbar. Wykładamy do formy, wyłożonej uprzednio papilotkami.Ciasto powinno być gęste, klejące.
Pieczemy 23-25 minut.

Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy. Dodajemy szczyptę barwnika. Dekorujemy babeczki.

Bon Appétit!




Przepis dodaję do akcji rabarbarowej:

10 komentarzy:

  1. Mniam! Podobnie robie samo ciasto a la jogurtowe z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. I ten talerzyk- uroczy!

    OdpowiedzUsuń
  3. aż zachciało mi się takiej babeczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są. Uwielbiam wszystko co rabarbarowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale śliczne, kolorowe - no i rabarbarowe <3

    OdpowiedzUsuń
  6. muffinki w wiosennym kolorze;)
    pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rabarbarowych nigdy jeszcze nie jadłam, świetny pomysł. Wykorzystam na pewno:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com