sobota, 16 czerwca 2012

Muffiny z truskawkami i kruszonką migdałową




Moi Drodzy! Kiedy jest upalnie, człowiek się rozleniwia, nie wymyśla wówczas żadnych skomplikowanych przepisów, nie ma bowiem ochoty na spędzenie całego dnia w kuchni. Czyż nie?
Dlatego dziś nie piekłam żadnego ciasta (jak co weekend!!!). Ale że coś słodkiego musi być, bo łasuchy chodzą i proszą, robią miny kota ze Shreka :) to popełniłam rach ciach muffinki z truskawkami i kruszonką migdałową. A że dostałam prośby na maila o szybkie dodanie przepisu, natychmiast w momencie, kiedy dodałam zdjęcie na moim fan page'u i to tuż po wyjęciu ich z piekarnika, nie mogłam jednak odmówić i szybciutko przepis dla Was spisałam.
A właśnie! Zapraszam na mój fan page, bowiem tylko tam znajdziecie aktualne informacje o moich szaleństwach kulinarnych oraz zdjęcia nigdzie indziej nie publikowane! No i zapraszam na piłkarskie emocje, bo niedługo mecz. Wy też kibicujecie?
Dobrze, to ja już sobię pójdę i schłodzę piwo na tą okazję.


Przepis własny

SKŁADNIKI na 12 babeczek:
2 jajka
125g masła
2 szklanki mąki (dałam 1 szkl. pszennej tortowej i 1 szkl. mąki chlebowej pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki białego cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ok. 200ml)
2 garści świeżych truskawek (ja miałam duże okazy)

KRUSZONKA:
3 łyżki  zimnego masła
pół szklanki mąki
3 łyżki cukru (dałam brązowy)
2 garści płatków migdałów
szczypta cynamonu

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.

Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do lodówki.

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki.

Masło roztopić i ostudzić. Przygotować 2 miski. Do jednej przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. W drugiej roztrzepać jajka, dodać cukier zwykły i waniliowy, dokładnie wymieszać, wlewać ostudzone masło i jogurt naturalny.
Połączyć składniki, wlewając mokre do suchych i chwilę mieszać za pomocą łyżki. Dodać truskawki. Nałożyć masę do papilotek. Masa powinna być gęsta, ale nie należy się tym przejmować. Na wierzchu można ułożyć jeszcze parę plasterków truskawek, a następnie posypać obficie kruszonką.

Kiedy piekarnik się nagrzeje należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec ok. 25 minut. Ja piekłam dokładnie 26 minut. Babeczki pięknie wyrosły, a kruszonka była złocista i chrupka.

UWAGA!Składniki oczywiście należy wyjąć  odpowiednio wcześniej z lodówki, dotyczy to jogurtu i jajek!

Bon Appétit!




11 komentarzy:

  1. Już Ci wcześniej pisałam, że chętnie bym takie zjadła. I teraz to podtrzymuję :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  2. wow..nice presentation. The colors are so vibrant..pictures looks good enough to eat.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwilbiam takie babeczki.
    piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!!!!!!!!!!!!! :) Uwielbiam babeczki tego rodzaju, mam ochotę sporządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ jestem głodna, same pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale sie prezentują ;) uwielbiam muffiny

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj! mam prośbę czy mogłabyś wstawić przepis na muffiny z makiem? dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zrobię to przy najbliższej okazji, jak tylko będe je robić. Wtedy też zamieszczę zdjęcia. Nie zamieszczam na blogu przepisów bez zdjęć :)
      Pozdrawiam, Agata

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com