piątek, 11 maja 2012

Z miłości do Grecji sałatka grecka

Można śmiało powiedzieć, że od tej sałatki jestem uzależniona. Mogłabym okresowo jeść ją non stop zarówno na obiad czy na kolację. Grecję kocham i tęsknię za nią i choć w każdym z rejonów Grecji w którym byłam, a było ich sporo smakowała inaczej, to zawsze była pyszna.
Ja robię swoją wersję, taką samą od lat. Nic w niej nie zmieniam. Nie wyobrażam sobie dodać do niej paprykę czy sałatę, bo Grecy również tych składników do "choriatiki" nie dodają.
Wystarczy ogórek, dojrzałe pomidory (niestety te jakie mamy na straganach nie są zbyt smaczne), koniecznie czerwona cebula, zielone lub czarne oliwki, dobrej jakości oliwa i ser feta. Reszta to już dodatek :) 
Ja uwielbiam połączenie oliwy z octem balsamicznym, do tego rozcieram świeży tymianek, odrobina pieprzu świeżo zmielonego, szczypta bazylii i oregano i gotowe.
Latem, kiedy mamy gruntowe ogórki myję je dokładnie, natomiast skórkę zostawiam lub obieram z niej tylko część ogórka.
Bywa tak, że robię całe miednice tej greckiej sałatki, a dziś prezentuję wersję dla singla :)



SKŁADNIKI:
1 duży dojrzały pomidor
1 średni ogórek
duża czerwona cebula
kilkanaście oliwek zielonych lub czarnych
100g sera feta

SOS:
5-6 łyżek oliwy extra vergine (użyłam Monini)
2 łyżki octu balsamico (Aceto Balsamico Monini)
1 łyżeczka winnego czerwonego octu
kilka gałązek tymianku
szczypta suszonej bazylii i oregano
świeżo mielony kolorowy pieprz
świeże listki bazylii do ozdoby

Warzywa myjemy. Kroimy pomidora na ćwiartki, układamy na talerzu lub w misce. Kroimy na półplasterki ogórka, cebulę w cienkie krążki. Dodajemy oliwki. Ser feta dzielimy na małe kwadraciki lub rozdrabniamy rękoma na okruszki. Grecy kładą grube plastry sera na samym wierzchu sałatki.
Macie wszelką dowolność :)
Listki tymianku rozcieram lub wrzucam do sałatki bezpośrednio. Całość polewam przygotowanym sosem.
Ozdabiam listkami bazylii. Podajemy z pieczywem lub bez. 

Bon Appétit!



A na koniec coś specjalnego :) Kawałek Grecji dla podtrzymania atmosfery :)





16 komentarzy:

  1. Aromatycznie. Przepysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka plus dobra oliwa daje słoneczne smaki.
    Dla mnie najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczułam wakacyjno-wyjazdowe klimaty;).
    Uwielbiam tą sałatkę:)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwa grecka! Pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  5. na każdej wyspie rzeczywiście podają ją trochę inaczej:)


    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. super są te przepisy tutaj umieszczone! :) czasem mam misję: UGOTUJ/UPIECZ COŚ DOBREGO. i chyba będę tutaj wchodzić i korzystać z twoich 'wypocin' :)

    + dzięki za wejście do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też uwielbiam tę sałatkę :) marzy mi się kiedyś wyjazd do Grecji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grecję polecam,to naprawdę piękny kraj, a wyspy są cudowne! Grecy przesympatyczni, jedzenie pyszne, muzyka extra!Nic tylko jechać :)

      Usuń
  8. jedna z nielicznych sałatek, która podbiła moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyszedł w końcu czas na cieplejsze i słoneczne dni, a w ciągu dnia na delikatne i pyszne sałatki. Super!

    OdpowiedzUsuń
  10. No i zrobiłam sobie smaka na Twoją sałatkę i.... wyjazd do Grecji :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com