Muffinki z rabarbarem już były tutaj przepis, teraz będzie powtórka. Te różnią się tylko tym, że są ze słodką, migdałową pokruszką. Są pyszne, miękkie, wilgotne dzięki owocom i jogurtowi, wspaniale pachną.
Idealne na jutrzejszy dzień dziecka, bo myślę, że każde dziecko lubi takie babeczki :) Nawet te duże dzieci, jak my. Prawda?
SKŁADNIKI na 12 babeczek:1 szklanka mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy lub saszetka ekstraktu z wanilii (użyłam Dr.Oetker Bourbon Vanilla Aroma)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki cukru brązowego
2 grube łodygi rabarbaru (moje były bardzo grube=szerokie)
cukier waniliowy lub saszetka ekstraktu z wanilii (użyłam Dr.Oetker Bourbon Vanilla Aroma)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki cukru brązowego
2 grube łodygi rabarbaru (moje były bardzo grube=szerokie)
Kruszonka:
pół szklanki mąki
cukier waniliowy
pół szklanki całych płatków migdałowych
3 łyżki cukru białego
45 g masła
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść rękoma i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Rozbić jajo i wymieszać z cukrem, wanilią, jogurtem i oliwą. Uzyskamy gładką masę.
W drugim naczyniu przesiać mąkę (oba rodzaje) z proszkiem i cynamonem. Połączyć zawartość suchych składników z mokrymi. Szybko wymieszać. Dodać pokrojony drobno rabarbar, wymieszać krótko. Zostawić ewentualnie parę kawałeczków rabarbaru by ułożyć go na wierzchu.
Przełożyć ciasto do foremek, pokruszyć naszą kruszonką i piec 25 minut.
Bon Appétit!
Ale wyglądają, aż mi slinka leci :d kruszonkę to mogłabym jeśc bez opamiętania :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
pyszne maleństwa. "Mamo, poproszę o takie" :)
OdpowiedzUsuńmuffiny mm..pyszota! ;D
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam cały blog. świetne przepisy :)
dziękuję za pierwszy wpis ;* Pozdrawiam cieplutko
oh no tak jutro Dzień Dziecka ;D
OdpowiedzUsuńpyszne na takie święto :)
ojej jaki cudne!! zaadadoptuj mnie ;)
OdpowiedzUsuńPrawie bym zapomniała, że jutro to święto. Babeczki z rabarbarem musza być pyszne.
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite:) Porwałabym jedną! Fajne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, myślę, że by mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńKolejna odsłona rabarbaru i kolejne kuszenie przez ekran:)
OdpowiedzUsuńale słodko wyglądają!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
przepyszne, i w dodatku kruszonka mmm!
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuńSuuuper przepis!!! Skorzystamy!!!
Pozdrawiamy:):)
wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńNo nie powiem, żeby nie skradły mojego serca. Super
OdpowiedzUsuńmuffiny na dodatek rabarbarowe i na dodatek z tak cudną kruszonką? *.* kupujee
OdpowiedzUsuńJejku, ale bym zjadła. Pyszności!
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o podane ilości: szklanka to taka standardowa 250 ml?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź :)
Tak :) 250 :)
UsuńCzy oliwa może być zastąpiona olejem, a cukier brązowy zwykłym cukrem? :)
OdpowiedzUsuń