środa, 6 maja 2015

Młoda kapusta z koperkiem

Kapusta z koperkiem
Młoda kapusta z koperkiem

Na młodą kapustę z koperkiem czekam całą zimę. Danie proste i niewyszukane, takie z dzieciństwa. Okraszona boczkiem kapusta może być dodatkiem do obiadu, podana z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami tworzy samoistne danie wiosenne. Lubię ją też jeść samą z pajdą chleba.
Do kapusty można również dodać pomidory (passatę lub sos z tego przepisu), a w ten sposób urozmaicimy ją.
Bez względu jak ją podacie to pyszne wiosenne danie, które w moim rodzinnym domu jest przygotowywane bardzo często! Maj należy do kapusty!

Młoda kapusta z boczkiem

Przepis mamy

SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
pęczek lub dwa koperku
1 duży liść laurowy
2 łyżki octu winnego
1 płaska łyżka cukru
3-4 plastry boczku
1 łyżka masła (opcjonalnie)
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
sól, pieprz

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy głąb i dzielimy na pół. Szatkujemy drobno z cebulą i wrzucamy do miski. Nacieramy solą (jakbyśmy masowali kapustę) i odstawiamy na parę minut.
Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do pokrycia całej kapusty, wkładamy listek laurowy i gotujemy, a następnie odlewamy część wody. Gotujemy ponownie, aż kapusta będzie miękka, a reszta woda prawie odparuje.
Dodajemy cukier i ocet. A potem przyprawiamy pieprzem i ewentualnie dodatkową porcją soli.
Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek. I dodajemy wraz z tłuszczem do kapusty (na tym etapie można zrobić zasmażkę z mąki i masła, jeśli ktoś lubi). Koperek siekamy i dodajemy do kapustki. Do zdjęcia posypałam kapustkę koperkiem, a później cały pęczek dodałam do kapusty.

Bon Appétit!

Duszona młoda kapusta

Kapusta młoda z zasmażką

4 komentarze:

  1. Uwielbiam młodą kapustę. Robię ją w inny sposób, ale Twój przepis brzmi bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosna młodą kapustą z koperkiem stoi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm...pychota! Uwielbiam taka kapuste :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny smak wiosny! Taką kapustkę podaje zawsze z mielonymi i młodymi ziemniakami z koperkiem.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com