Łosoś pieczony ze szparagami |
Łosoś pieczony ze szparagami i pomidorkami cherry to świetny pomysł na prosty i niebanalny wiosenny obiad. Robi się praktycznie sam, więc dłużej Was nie będę zachęcała. Ryba w połączeniu z pieczonymi szparagami i słodkimi pomidorkami smakuje naprawdę lekko. Można podawać ją z ryżem, młodymi ziemniakami i kaszami. To danie będzie idealne dla każdej z grup wiekowych, zarówno dla dzieci, studentów, czy osób starszych. Potrawa nawiązuje do strategii firmy Nestlé "Portion guidance"- czyli strategii spożywania odpowiednich porcji produktów w ciągu dnia. Więcej na ten temat przeczytacie TUTAJ.
Pyszne, wiosenne danie! Zapraszam!
Pyszne, wiosenne danie! Zapraszam!
PS. Zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie żywieniowym dla studentów i absolwentów. Wszystkie informacje znajdziecie pod tym linkiem. Konkurs trwa od 16.03.-26.05.2015. Macie więc niewiele czasu by wziąć w nim udział.
Przepis własny
SKŁADNIKI dla 2 osób:
1 większy filet z łososia ok.250g
gałązka pomidorków cherry
kilkanaście oliwek zielonych
6-10 zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
plasterek cytryny
sól, pieprz
Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oliwy. Układamy szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałą końcówkę) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wkładamy łososia z cytryną, pomidorki i oliwki. Całość posypujemy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 15-18 minut, aż łosoś bedzie upieczony. Przed podaniem skrapiamy go sokiem z cytryny. Ozdabiamy listkami bazylii.
Bon Appétit!
Takie proste danie a wygląda jak dzieło sztuki:) Pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Bardzo apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mój Połówek nie przepada za łososiem. To taka wdzięczna rybka. Piękne danie z niej wyczarowałaś!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna rybka :) Robisz piękne zdjęcia wszystkim swoim potrawom! :) :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCzy naczynie żaroodporne ma być zamknięte piekac rybkę ?
OdpowiedzUsuńJa nie zamykam naczynia.
Usuń