Kapuśniak z młodej kapusty |
Kapuśniak z młodej kapusty z domowym przecierem pomidorowym i dużą ilością koperku. Najlepsza tuż po botwince wiosenna zupa według przepisu mojej mamy.
Gotowany na mięsie, bo taki smakuje całej rodzinie. Mięso możecie wyłowić po ugotowaniu i zjeść w takiej postaci lub zmielić i wykorzystać do jakiegoś farszu, jeśli jest go więcej.
Użyłam domowego przecieru pomidorowego, co zapewniło kapuśniakowi niezwykły kwaskowaty smak i wyjątkowy kolor. Lubię, kiedy tak właśnie smakuje. Smak podkręcam octem winnym i mieloną papryczką. Ma smakować konkretnie, ale przyprawy nie powinny zagłuszyć jego naturalnego smaku. Choć czasem pokuszę się o dodanie odrobiny chili :-)
Uwielbiam z młodymi ziemniakami i mnóstwem zieleniny.
A może zainteresuje Was przepis na Młodą kapustę z koperkiem?
Przepis mamyGotowany na mięsie, bo taki smakuje całej rodzinie. Mięso możecie wyłowić po ugotowaniu i zjeść w takiej postaci lub zmielić i wykorzystać do jakiegoś farszu, jeśli jest go więcej.
Użyłam domowego przecieru pomidorowego, co zapewniło kapuśniakowi niezwykły kwaskowaty smak i wyjątkowy kolor. Lubię, kiedy tak właśnie smakuje. Smak podkręcam octem winnym i mieloną papryczką. Ma smakować konkretnie, ale przyprawy nie powinny zagłuszyć jego naturalnego smaku. Choć czasem pokuszę się o dodanie odrobiny chili :-)
Uwielbiam z młodymi ziemniakami i mnóstwem zieleniny.
A może zainteresuje Was przepis na Młodą kapustę z koperkiem?
SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty
500-700ml sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej (np. z tego przepisu)
ok. 0,5 kg mięsa (kostka od schabu, żeberka, antrykot)
1 duża cebula
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 gałązka lubczyku
duży pęczek koperku
3-4 listki laurowe
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka octu z białego wina
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na pół, wykrawamy głąb ze środka. Szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną w pióra cebulę i wszystko posypujemy solą, lekko wygniatając. Odstawiamy.
Do dużego garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy dużą ilością wody (ponad 2l). Gotujemy, aż mięso będzie na wpół miękkie. Dodajemy całą pietruszkę, selera, marchew pokrojoną w plastry, listki laurowe, lubczyk i kilka gałązek koperku. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut i wrzucamy kapustę z cebulą. Dodajemy ząbki czosnku (przepołowione lub przeciśnięte).
Wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Przyprawiamy pieprzem i mieloną papryką. Wlewamy ocet.
Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i obficie posypujemy koperkiem i natką.
Bon Appétit!
Chętnie zjadłabym taką zupkę w wersji bezmięsnej :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ocet z białego wina? Nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń